Özellikle sosyal medya hesaplarında güzel ve çekici görünmek isteyenlerin plastik cerrahlara koştuğunu dile getiren uzmanlar, özçekim uğruna estetik yaptıranların her geçen gün arttığını paylaşıyor.

Türkiye'de en çok gerçekleştirilen estetik operasyonların başında burun estetiğinin bulunduğunu kaydeden uzmanlar, bunu sırasıyla meme, vücut ve yüz estetiğinin takip ettiğini işaret ediyor. Ameliyatsız uygumaların başını ise yüz gençleştirmenin aldığını bölgesel zayıflamanın ise ikinci sırada bulunduğunu savunan uzmanlar, herkesin elinden düşmeyen akıllı telefonlarla öz çekim derdine düşenlerin sayısının artmasıyla birlikte estetik cerrahlara başvurularda patlama meydana geldiğini ifade ediyor.

Büyük Ölçekli Gökdelen Tasarımı, Mühendislik Mucizesi Büyük Ölçekli Gökdelen Tasarımı, Mühendislik Mucizesi

Bilimsel çalışmaların hastaların gerçek görüntülerini değil, ayna görüntülerini tercih ettiklerini ortaya koyduğunu açıklayan uzmanlar, günümüzde öz çekim görüntülerini tuhaf buldukları için küçük veya büyük operasyon talep edenlerin artışının söz konusu olduğunu paylaşıyor.

Ayrıca uzmanlar selfie çeken ve çekmeyen iki farklı grup arasında yapılan bir çalışmada, her iki grup arasında eşit narsistik özellikler saptanmış, ancak, ilk gruptakiler öz çekimlerinde kendilerini başkalarının çektiği fotoğraflara göre daha çekici bulurlarken, diğer gruptakiler iki görüntü arasında tercih yapmadıklarının altını çiziyor. İşte bu da özçekim çekenlerin yeni görüntülerine alıştıklarından kendilerini algılayışları da değiştiğini ortaya koyuyor.

Morphing işlemi ile oynanarak çekici olan ve olmayan görüntüleri izlettirilen kişiler gerçek görüntüleri yerine daha çekici olan modifiye görüntülerini gerçek sandıklarını paylaşan uzmanlar bunun hafıza sapması olarak açıklanabileceğini dile getiriyor.