Hafif bir şekilde düşme veyahut aniden öne eğilme ile birlikte kemiklerde kırılmanın dahi oluşabildiği bu hastalıkta özellikle vücudun yükünü taşıyan kalça, omurga ve el bileği kıkırdaklarının daha fazla etkilendiğini de hatırlatmakta fayda var.

Osteoporozun sinsi bir şekilde ilerlediğini, kemiği zayıflatıp kırdığı ana dek hastada herhangi bir belirti göstermediğini hatta ağrı bile yapmadığını kaydeden uzmanlar, özellikle omurgada meydana gelen kırıkların omurlarda çökme, bunun sonucunda da boy kısalmasına bile sebebiyet vereceği üzerinde duruyor.

Osteoporoz nedeniyle omurgada oluşan kamburlaşmanın solunum problemlerini de tetiklediğini paylaşan uzmanlar, kırıkların hareket imkanını kısıtladığını, ağrı oluşturduğunu, sakat bıraktığını, yatağa bağlı bıraktığını ve hatta en kötüsü ölüme bile sebebiyet verdiğini savunuyor.

Bütün bunları yaşamamak için osteoporoz ile mücadele etmek gerektiğini işaret eden uzmanlar, bazı adımları atarak osteoporoz riskini en aza indirgemenin mümkün olacağı konusunda hem fikir.

Sağlıklı ve Taze Patatesler İçin Saklama İpuçları Sağlıklı ve Taze Patatesler İçin Saklama İpuçları

Bu hastalığın en fazla kadınları tehdit ettiğini kaydeden uzmanlar, Türkiye'de her 8 erkekten birinde osteoporoz gelişirken, her 4 kadından birinde bu hastalığın gözlemlendiğini hatırlatıyor. Osteoporoz nedeniyle ortaya çıkan her 5 kırıktan 4'ünün kadınlarda saptandığını da işaret eden uzmanlar, özellikle menopoz sonrasındaki birkaç yıl içinde bu kemik kayıplarının yaşandığını belirtiyor.