Zamanında doğmuş olan tüm bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü içmeleri gerekmektedir. Eğer 6 aydan sonra annenin sütü hala geliyorsa, 2 yıla kadar anne sütü verilmeye devam edilmelidir.

Anne sütünün az geldiği, yetersiz olduğu durumlarda ise bebekler devam sütü ile beslenmelidir. İlk 6 ay anne sütü haricinde hiçbir ek gıda vermemek gerekiyor. Ek gıdalar 6-9 ay arasında 1 veya 2 ara öğün, 9-12 arasında ise 2 veya 3 ara öğün olarak verilmelidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yenilikler ve Son Gelişmeler Nelerdir ? Tüp Bebek Tedavisinde Yenilikler ve Son Gelişmeler Nelerdir ?

Yapılan araştırmalarda ilk 1 yıllık kritik dönemde yeterli miktarda anne sütü alamayan bebeklerin, günlük besin ihtiyaçlarının tamamını karşılayamadıkları ve yanlış beslenme sonucunda zihinsel, fiziksel ve bağışıklık sistemi gelişimlerinde geri kaldıkları kanıtlanmıştır. Bu yüzden ilk 1 yıl boyunca anne sütünün önemi çok büyük.

Peki anne sütünün yetersiz olduğu nasıl anlaşılır? Hangi koşullar sağlandığından devam sütü verilmelidir?

Buna siz değil, doktorunuz karar vermelidir. Doktorunuz bebeğinizin doğdu kiloyu biliyor. Sonrasında da düzenli olarak bebeğinizi doktorunuza götürmeli ve kilo ölçümü yaptırmalısınız. Doktorunuz her kontrolde kilosunu not etmeli ve gelişimini takip etmelidir. Sonrasında doktorunuz gerekli görmesi halinde, anne sütüne ek olarak devam sütü vermenizi isterse, devam sütü vermeye başlayabilirsiniz.

Organik süt demek anne sütüne yakın demek değildir. Bazı organik bebek sütleri nişasta içerebilir. Nişasta içeren sütler, anne sütünden uzaklaşır çünkü anne sütünde nişasta bulunmaz. Anne sütünün karbonhidrat kaynağı nişasta değil, laktozdur. Yine anne sütünde bulunan bir diğer önemli bileşen Omega 3 , balık yağıdır. Balık yağı bebeklerin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bazı organik devam sütleri balık yağı içermeyebilir. Bu yüzden devam sütünün organik olması bir kriter değildir. En önemli kriter, devam sütünün anne sütüne yakın bir içeriğe sahip olmasıdır.