Suriye'deki bazı askeri hedefleri Cumartesi sabaha karşı düzenledikleri ortak operasyonla vuran ABD, İngiltere ve Fransa, kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırmanın yürütülmesi için BM Güvenlik Konseyi nezdinde yeni bir girişim başlattı.

ORTAK TASARI MASAYA KONDU

Üç ülke tarafından ortak hazırlanan karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'ne sundu.

RUSYA GÖZARDI EDİLİYOR

ABD, İngiltere ve Fransa'nın kimyasal silah gerekçeli Suriye müdahalesi ardından batılı ülkelerle Rusya arasındaki Suriye savaşları tekrar BM'ye taşındı. Rusya'nın Güvenlik Konseyine sunduğu '14 Nisan'da bağımsız ve eğelen Suriye devletine karşı düzenlenen saldırı kınanmalı' bildirisi batılı ülkeler tarafından bloke edilmesi ardından şimdi de batı yeni Suriye karar tasarısı hazırlamaya başladı.

BM'deki diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Suriye hakkında batı cephesinin yeni tasarısı ABD, İngiltere ve Fransa tarafından ortaklaşa Güvenlik Konseyi oylamasına sunulacak.

BATININ YENİ TASARISI

Yeni tasarı Doğu Guta ile ilgili daha önceki BMGK tarafından kabul edilen 2401 sayılı kararın Rusya, İran ve Şam rejiminin tavrı sebebiyle hayata geçirilemediği vurgulanarak 'Barış için son şans' vurgusu taşıyacak.

Hafta başında hararetli tartışmalara yol açacak yeni tasarı maddeleri şöyle:

  • Suriye'nin tüm cephelerinde ateşkes ilan edilmesi ve hemen uygulanması
  • İnsani yardım konvoylarına şartsız geçiş sağlanması
  • 3- Şam rejiminin BM kontrolünde siyasi çözüm masasına yapıcı ve iyi niyetli oturması
  • 4-Yeni siyasi çözüm görüşmelerinde hiçbir tarafın ön şart koymaması.