Türk Rus savaşında Sarıkamış hareketı esnasında donarak ölen askerlerimizin hatırasını yadetmek için Türkiye'nin her tarafından gelen onbinlerce insan çetin kış şartlarına rağmen Sarıkamış'ta şehitlerimizin yolunda yürüdü.

2_18

GENÇLİK ŞÜHEDANIN İZİNDE YÜRÜYOR

Enver Paşa komutasında, 104 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik, "Gençlik Şüheda'nın İzinde Yürüyor" sloganıyla Allahuekber Dağları'nda düzenlenen yürüyüşle bir kez daha anıldı. Kar yağışı altındaki yürüyüşe, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte Türkiye'nin bir çok kentinden Kars'ın Sarıkamış ilçesine akın eden her yaştan yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

ALLAHUEKBER DAĞLARINDA DONARAK ŞEHİT OLDULAR

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914 15 Ocak 1915 tarihlerinde Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda, Rus Kuvvetlerini püskürtmek istersen ağır kış şartlarıyla karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın kayıtlarına göre 60 bin asker, şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz giysiler sebebiyle donarak şehit düştü.

3_14

ÖĞRENCİLERE ASKERLER DE KATILDI

Erzurum'daki 9 Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış'taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları'ndaki sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca başkanlığındaki dönemin Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabalarıyla kamuoyunca sahiplenildi. Sarıkamışta her yıl düzenlenen Şehitlere saygı etkinliklerine Türkiye'nin her tarafından binlerce öğrenci ve vatandaş katılıyor.