Anne-Baba Tutumunun Önemi

Anne ve babanın çocuğa karşı sergiledikleri tavır okul fobisinin gelişmesine katkı sağlar. Birbirine aşırı bağımlı olan ailelerde yaşanan bu sıkıntı çocuğu okula göndermemekle sonuçlanırsa tekrar edecek ve kısa zaman içinde bir alışkanlık haline dönecektir. Çocukları okula nasıl alıştırabilirsiniz?

* Çocuğu sabahları sarılarak uyandırmak,
* Çocukla birlikte kahvaltı etmek,
* Okula onunla gitmek,
* Yönetim tarafından izin verilmesi halinde çantasını sınıfa yerleştirmek ve
* Pencereden size el sallamasını sağlamak yaşanan stresin kısa zamanda yerini isteğe bırakmasını sağlayacaktır.

Ana sınıfına ya da ilkokula başlayacak olan çocukların okula gitmeye teşvik edilmesi gerekir. Bu konuda okulda görev yapan rehber öğretmenden destek alınabilir. En önemli işbirliğinin ortak bir dil belirlenmesi ve uygulanması aşamasında yapılması son derece önemlidir. Agresif bir tavır sergileyen ve okul korkusu yaşayan çocukların ailelerine tavsiyeler arasında en etkili sonuç veren tutum; çocuğun okul hazırlıklarının her aşamasında ona yardımcı olmaktan geçiyor. Çocuğa bugün okula gitmek ister misin demek yerine okulda geçireceği keyifli zamana vurgu yapmak işlerin yoluna girmesini sağlar.

Çocuğun Fiziksel ve Ruhsal Gelişiminin Takibi

Okula başlayacak olan çocuklarda sadece takvim yaşına bakmadan fiziksel ve ruhsal gelişimi de dikkate alarak karar vermek ebeveynlerin en önemli görevidir. Evde ablası ya da abisi olan çocukların okula başlama konusunda daha az sorun yaşadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Çocuğun bu dönem boyunca okulda yaşayacağı yeni tecrübeler, arkadaşlıklar ve motivasyon konusunda desteklenmesi, yaşanan olumsuz sürecin kısa zaman içinde ortadan kalkmasını destekler.