Obezitede, kişinin depoladığı enerji ile bu enerjinin kullanımı arasında büyük bir orantısızlığın olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Peki obezite sebepleri nelerdir? Detayları aşağıdaki şekilde açıklanabilir;

Obezite ve Genetik Faktörler

Obezite, genetik faktörlere ağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bilimsel anlamda değerlendirildiğinde, obezite gelişimi üzerinde kalıtsal etkenlerin belirleyici özelliği ön plana çıkmaktadır. Fazla kilo alımı ve obezite konusunda gerçekleştirilen çalışmalar, obezitenin bazı kişilerde genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını kanıtlar niteliktedir. Obezite sorunu yaşayan kişilerin vücutlarındaki yağ dağılımı ve yağ hücreleri ile enerji kullanımları incelendiğinde, tüm bunların genetik yatkınlıkla ilgili olduğu görülmektedir.

Obezite ve Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Obezite, uygulanan diyete ve yanlış beslenme biçimlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde özellikle genç nüfusta rastlanan fast-food tarzı beslenme, obezite oluşumundaki temel faktörlerden biri olarak dikkat çekmektedir. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının artması, hazır - yarı hazır gıdaların tüketiminin kolaylığı ve rahatlığı, yemek yeme hızı, öğün aralarında tüketilen atıştırmalıklar gibi etkenler obezite gelişme riskini arttıran faktörlerdir.

Obezite ve Çevresel Faktörler

Obezitenin ortaya çıkmasındaki etkenlerden birisi de çevresel faktörlerdir. Tüketilen gıdalarla vücuda giren enerji ile bu enerjinin tüketim miktarının dengesi, kişinin vücut ağırlığında çok etkilidir. İçinde bulunulan çevrede; kolaylıkla temin edilebilen, uygun fiyatlı ve enerji düzeyi oldukça yüksek gıda ürünleri mevcuttur. Bu besinlerin fazlaca tüketilmesi fazla enerji depolanmasına neden olmakta ancak fiziksel ve sportif aktivitelerin aynı oranda olmaması bu enerjinin kullanılmasını engellemektedir.

Diyetisyenlerin Önemi ve Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı Diyetisyenlerin Önemi ve Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı

Bu çevresel koşullar da obezite oluşumuna açık kapı bırakmaktadır. Benzer çevresel koşulları barındıran yerlerde yaşayan kişilerin farklı kilolara sahip olmaları ise genetik faktörlerle açıklanabilir.