Bilim insanları tarafından ülkemizde gerçekleştirilen çalışmalar çocuk ve gençlerin yaklaşık yüzde 10 ile 25'lik bir kesiminin fazla kilolu veya obez olduğunu ortaya koymuş durumda. Yaşam boyu sürecek sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin sağlanmasıyla ancak tedavi edilebilecek bir hastalık olan obezitenin iki türü olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar obezitenin ilk türünün yaşam tarzından kaynaklanan basit obezite olduğunu belirtirken ikinci türünün ise genetik bozukluklarla ortaya çıkan bir durum olduğunu belirtiyor.

Çocukların yaklaşık yüzde 95'inde obezite alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki enerji dengesizliği nedeniyle oluştuğunu ifade eden uzmanlar, yürüme, koşma, konuşma, yiyecekleri sindirme, solunum ve vücut ısısını korumak için günlük olarak vücudumuzun enerji harcadığını ancak obezitede bu yakılan enerjinin alınan enerjiyi dengelemediğini dile getiriyor.

Kaloriyi almanın kolay ancak yakmanın ise zor olduğunu belirten uzmanlar, anne babaların hatalı tutum ve yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle çocukların şişmanlamaya elverişli hale geldiğini belirtiyor.

Çocukluk çağından başlayarak obezitenin çeşitli sağlık sorunlarına ve hastalıklara sebebiyet verdiğinin altını çizen uzmanlar, 40 yaş civarı sigara içmeyen yetişkinlerde yaklaşık yaşam süresini 7-8 yıl, içenlerde ise 13-14 yıl kısalttığını savunuyor. Çocukluktan itibaren başlayan şişmanlığın ise yaşam süresini 15-20 yıl kısaltacağı tahmin ediliyor.