Yaklaşık her yüz kişiden 10-20'sinin burnunun tıkalı olmasından dert yandığını paylaşan uzmanlar, çoğumuzun bu şekilde yaşamaya çalıştığını veya geçici yöntemlere yöneldiğini işaret ediyor.

Burun tıkanıklığının uzun süre devam etmesi halinde ağız kuruluğu, koku ve tat alma bozuklukları, boğaz enfeksiyonları, uyku problemleri, cinsel sorunlar ve ses kalitesinde düşüklüğe neden olduğunu belirten uzmanlar, bütün bu nedenlerle burun tıkanıklarına kalıcı çözümün şart olduğu üzerinde duruyor.

Burun tıkanıklığının bir hastalık değil fakat hastalıkların belirtisi olduğunu kaydeden uzmanlar, burun tıkanıklığının sebebini ortaya çıkarmanın çok önemli olduğunu dile getiriyor. Başarı tedavinin doğru tanıdan geçtiğini paylaşan uzmanlar, burun tıkanıklığının altında burunda kemik veya kıkırdak eğrilinin yatabileceğini de hatırlatıyor.

Yetişkinlerde sıklıkla burun tıkanıklığının altında yatan nedenin burun kemiği veya kıkırdağındaki eğrilik olduğunu savunan uzmanlar, bunun çoğunlukla geçirilen bir kaza sonucunda meydana geldiğini belirtiyor. Yenidoğan bebeklerde ise doğum sırasında burunun zedelenmesiyle birlikte deformitelerin ve septum deviasyonların görülebileceği üzerinde duran uzmanlar, eğer durum nefes almayı güçleştiriyorsa cerrahi tedavi tavsiye ediyor.

Konka adı verilen burnumuzun içindeki etlerin, burundan geçen havayı soğuksa ısıtmak, sıcaksa soğutmak, kuruysa nemlendirmek, nemliyse kurutmak gibi bir görevi olduğu üzerinde duran uzmanlar, konkaların normal işleyişleri gereği bazen büyüdüğünü bazen de küçüldüğünü hatırlatıyor. Genellikle alerjik veya iltihabi nedenlerle burun tıkanıklığına kadar çok büyüyebilen bu konkaların, küçülmesi için başlangıçta ilaç tedavisi uygulanması gerekiyor. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise ameliyat şart.