Müzik Kulağı Nedir?

Müzik kulağı, bir kimsenin dinlediği bir müzik eserinde ya da bir müzik aletinin verdiği seslerde, bu sesi doğru bir şekilde algılaması anlamına gelen bir kavramdır. Ayrıca müzik kulağı çok sesli bir müzik eserinde birden çok enstrümanın sesini duyabilme ve ritm duygusu, olarak da açıklanabilir.

Müziğe yatkın olan kimselerin kulakları müzikteki sesleri, ritmi doğru şekilde algılayarak, anlamlandırma yeteneğine sahiptir. Bu algılama yeteneğine sahip olan kişi, bir müzik eseri seslendireceği ya da bir enstrümanı çalacağı zaman sesleri doğru anlamlandırdığı için hiç zorlanmadan bu işi başaracaktır.

Bir kişinin müzik kulağının olup olmadığı, basit bir test ile anlaşılabilir. Bir enstrümanın vermiş olduğu sesler kişiye dinletilerek, kişinin bu sesleri ne kadar doğru algıladığı ortaya çıkarılmaktadır.

Güneşin Sanatı, Güneş Enerjisi Koleksiyoncuları Güneşin Sanatı, Güneş Enerjisi Koleksiyoncuları

Müzik Kulağı Gelişebilir Mi?

Müzik kulağı, alınan bazı eğitimler ile geliştirilebilir. Profesyonel bir müzik eğitmeni ile çalışılarak, kişinin seslere olan duyarlığını ve farkındalık duygusunu güçlendirmek mümkündür.

Bu eğitimde kişiye gerek bir enstrümanın sesleri dinletilerek, bu sesleri doğru algılayıncaya kadar çalışmalar devam eder gerekse farklı müzik eserleri dinletilerek, bu müzik eserinin içerisindeki sesleri ayırt edebilme yeteneğinin güçlendirilmesi sağlanır.

Müzik kulağı geliştirme çalışmasında bulunanların, kaliteli müzik eserleri dinlemesi de tavsiye edilmektedir. Özellikle klasik müzik bestelerinin dinlenmesi, çok sayıda enstrüman kullanılarak çalınan bu eserlerdeki ses yoğunluğunu algılamaya, sesleri değerlendirerek ayırt etmeye faydası olacaktır.

Yapılan bir araştırmaya göre kalitesiz müziklerin sürekli dinlenmesi, müzik kulağının körelmesine yol açıyor.Bu nedenle uzmanlar, sanat değeri olan müzikleri öneriyorlar.