Mutant kerevit nasıl erkeği olmadan üreyebiliyor?

Mutant kerevitin tek başına üreyebilmesinin sebebi DNA'sındaki bir mutasyondur. 1990'lu yıllarda Almanya'daki bir pet shopta oraya özgü bir tür olan pullu kerevitin dişisi ek bir kromozom dizisiyle doğdu.

DNA'sındaki bu mutasyon sayesinde bu dişi ve ondan doğan diğer kerevitler her defasında yüzlerce yumurta meydana getirdiler. Kerevitlerin hepsi genetik olarak birbirinin kopyası ve akvaryum aşıkları tarafından da çok fazla ilgi görmektedirler. Fakat mutant kerevitler sadece birkaç ay içinde bile çok aşırı şekilde üremeye başlayınca insanlar bu mutant kerevitleri göllere bırakmaya başladılar.

Madagaskar bu türü protein kaynağı olarak gördüğü için ülkesine getirmişti fakat şu anda bu tür Madagaskar'daki diğer yerli türleri tehdit eden bir duruma geldi. Avrupa ve Amerika da bu türleri bulundurmama yasakları geldi fakat bu türler yine de vahşi yaşamda varlıklarını devam ettiriyor.

Benekli Kerevit

Benekli kerevit 10 adet bacağı olan mutant bir türdür. Avrupa Birliği tarafından yasaklanan bu tür çok tehlikeli görülüyor. İnsanların bu türleri evlerde beslememesi gerektiğine dair uyarılar yapılmasına rağmen Kanada bu türlerden hala insanlara satmaktadır. 30 Yıla kadar varlığı dahi olmayan bu tür günümüzde Japonya, Madagaskar, İsveç, AB ve ABD'de vahşi yaşam alanlarında görülmektedir.

Kanada da bu türü satın alabiliyorken bu türü doğaya salmak yasaktır. Evinize bir kerevit aldığınız zaman yaklaşık birkaç ay içinde 200-300 adet kerevitiniz oluyor. Bu nedenle bu tür dünya ekosistemi açısından büyük bir tehdit olarak görülüyor.