Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Günümüzde araçları olan herkes her yıl iki defa olmak üzere MTV adı verilen bu vergiyi ödemek zorundadırlar. Motorlu taşıtlar vergisi sadece karada bulunan araçları değil, gemiler ve uçaklar için de ödenmektedir. Araç alanlar bu araçlarını trafiğe kayıt ettirdikten sonra MTV isimli bu vergiyi ödemeye başlamak zorundadırlar. Bu vergi araçlar trafiğe kayıtlı olduğu sürece ödenmek zorundadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Belirlenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi belirlenirken, Maliye bakanlığı bu konuda fiyat belirlemesi yapmaktadır. Bunun için trafiğe çıkacak araçların türlerine, yaşlarına ve motor hacimlerine göre bu fiyat değişebilmektedir. Otobüs ve Uçak gibi yolcu taşıyan araçlarda koltuk sayısı da vergi belirlenirken önemli unsurlardan biridir. MTV' de yeni düzenleme ile vergiler belirlenirken araçların motor güçlerine de bakılmaya başlanmıştır.

Maliye Bakanlığının açıklamasına göre, Motor gücü ile ilgili madde son yıllarda sıkça kullanılmaya başlayan elektrikli araçlar için geçerli değildir. Yeni düzenleme de bir başka madde ise elektrikli araçlardan alınan vergilerin aynı segmentte diğer araçların vergisinin %25'i oranında olacağı belirtilmiştir. Bu madde ile elektrikli araç kullanımını da arttırmayı hedeflemektedir.

Ülkemizde Maliye Bakanlığı vergi ödemeyen kişilere uyarı yazısı göndermekte ama vergiler yine ödenmezse bu kişilere haciz uygulatmaktadır. Motorlu taşıtlar vergisinde son yapılan bu düzenleme ile Maliye Bakanlığı, kanunda olan bazı bilinmezlikler ve boşlukların tamamlandığını da belirtmiştir.