Regli kanamalarının tamamen sona ermesi olarak da tanımlayabileceğimiz menopozun, başka bir neden olmaksızın bir yıl boyunca devamlı olarak adet görmeyen kadınlarda yaşandığının söylenebileceğini de hatırlatmakta fayda var. Bu dönemde kadınların biyolojik ve hormonal bazı değişiklikler yaşadığını ve bunun sonucunda da menopoz belirtilerinin gözlemlediğini belirten uzmanlar, perimenopoz olarak adlandırılan ilk evrenin yaklaşık 6 aydan – 6 yıla dek sürebileceğini paylaşıyor.

Yapılan araştırmalar menopoz belirtilerinin başlamasından tam menopoza dek geçecek süreyi söyleyebilmenin mümkün olmadığını ortaya koyarken, perimenopoz döneminde kadının yumurtalıklarının iki temel kadınlık hormonu olan estrojen ve progesteron üretiminin yavaş yavaş azalmaya başladığı dönem olarak ele alınması gerektiğini de gösteriyor.

Söz konusu dönem için bazı kadınlarda herhangi bir belirtinin ortaya çıkmayabileceğini hatırlatan uzmanlar, her dört kadından üçünde belirtili bir şekilde ortaya çıktığını işaret ediyor. Özellikle bu dönemin en sık görülen belirtileri arasında düzensiz adet kanamaları, ateş basmaları, gece terlemeleri, uyku bozuklukları, ani duygu durum değişiklikleri, libidoda azalma, kilo almaya yatkınlık, konsantrasyon güçlüğü, vajinal kuruluk hissinin bulunduğunu belirtebiliriz.

Bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi adına bazı adımların atılmasının şart olduğunu paylaşan uzmanlar, söz konusu kadının tıbbi geçmişi, adet düzeni ve yakınmalarının asla göz ardı edilmemesini tavsiye ediyor. Sağlık açısından bu dönemde dikkate alınması gereken osteoporoz ve kalp hastalıkları noktalarının gözden kaçırılmamasını tavsiye eden uzmanlar, bunların yanı sıra depresyon, diyabet, yüksek tansiyon, obezite, varis, damar tıkanıklığı ile ilgili de yakın takip öneriyor.