Uzmanlar meme kanseri konusunda toplumsal bilincin arttırılması gerektiğini hatırlatıyor.

Her 4 kadın kanserinden birinin meme kanseri olduğunu işaret eden uzmanlar, dünya genelinde yapılan araştırmalarda her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz bir yıl içinde Türkiye'de 17 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu hatırlatan uzmanlar, meme kanserinde risk faktörleri, belirtileri, erken tanı ve tedavi yöntemleri konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Kalıtımsal bazı etkenlerin kanser gelişiminde önemli rol oynadığını hatırlatan uzmanlar, ailesel geçiş sadece yüzde 7-9'luk bir kısımda geçerli olduğunu kaydediyor. Anne tarafında genç yaşta meme kanseri görülmesi ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel geçişli olabileceğini hatırlatan uzmanlar, risk adetin erken yaşta olması, genç yaşta menopoz, doğumun 30 yaş sonrasında yapılması, doğum kontrol hapı kullanımının uzun süreli olması, menopoz sonrası uzun süreli hormon tedavisi, sigara ve alkol tüketimi olarak sayılabilir.

Göğüs kanserinin en sık belirtilerinin ağrısız zamanla büyüyen kitle olduğunu kaydeden uzmanlar, kanserin ilerlemiş dönemlerinde memede veya meme başında çekintiler, meme derisinde kalınlaşmalar, şişlikler, deride bozulma ya da açık yaralar, meme ucunun içe dönmesi gözlemlenebileceğini vurguluyor. Hatta kanlı meme başı akıntısının bile meydana gelebileceğini vurgulayan uzmanlar, meme kanserinin erken tanısı, hem tamamının alındığı ameliyatlarda hem de meme kanserine bağlı ölümlerde azalmayı sağladığını işaret ediyor.