Ülkemizdeki eğitimin oldum olası hep tartışıldığını göz ardı etmemek gerektiğini işaret eden uzmanlar, hem ulusal hem de uluslar arası sınavlardaki sonuçların hiçte iç açıcı olmadığını hatırlatıyor.

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan sonuçların artık Matematik'i ön plana çıkarmak gerektiğini gösterdiğini paylaşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç , bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ile uyumlu bir şekilde çalışarak, sistemi yeniden Türkçe ve matematik olguları üzerinde inşa etmek istediklerini, bu yaparken de sosyal bilimler ve fen bilimlerini ihmal etmemek için çaba gösterdiklerini paylaştı.

Muhakemesi güçlü, eleştirel düşünceye yatkın kişilerin arandığı bir sistemin ilk aşaması olarak temel yeterlilik sınavının görüldüğünü savunan uzmanlar, ikinci aşamada da alan yeterliliklerinin sorgulanacağını belirtiyor.

Temel yeterlilik testinin öğrencilerin analitik düşünme kabiliyetlerinin sorgulanacağı bir test olacağını hatırlatan uzmanlar, öğrenim hayatı boyunca öğrencilere öğretilen bilgilerin hatırlanmasının yanı sıra muhakeme, okuduğunu anlama ve sayısal düşünme yeteneklerinin ön plana çekilmek istendiğini ifade ediyor.

Söz konusu sistem oturduğunda daha fazla kitap okuyan, düşünce üretmeye çalışan, bilgiden bilgi üretmenin sorgulandığı bir ortamın oluşacağını savunan uzmanlar, Türkiye'de son dönemde öğretim üyelerinin yayın sayılarındaki artışın etki değeri yüksek yayın gruplarında olmadığına değiniyor.