Kuzey Afrika Kültürünün zenginliğini filmlerine yansıtan usta yönetmen Nacer Kheri, uluslarararası jüriye başkanlık etmek üzere 7. Malatya Uluslararası Film Festivali'ne konuk oluyor.

1508500734_Khemir__Nacer__2___portr._

FESTİVALİN ONUR ÖDÜLÜ KHEMİR'E

Malatya Uluslararası Film Festivali'nin Onur Ödülü'nü açılış töreninde alacak olan Khemir'in ilk filmi Çöl işaretçileri'nin yenilenen kopyası da gösterilecek.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 9-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, çağdaş sinemanın özğün öncülerinden Nacer Khemir'i ağırlamaya hazırlanıyor.

1508500843_Baliseurs_du_desert__Kemir_006375

FİLMLERİ MİSTİK ÖGELERLE YÜKLÜ

Kuzey Afrika, Arap ve Fars kültürlerinin geleneksel ve mistik ögelerini bu coğrafyanın zengin renk paletiyle beyaz perdeye yansıtan ve izleyiciyi içine çeken bir masal dünyası yaratan Tunuslu usta yönetmen, festivalin 9 Kasım akşamı gerçekleştirilecek açılış töreninde Onur Ödülü alacak. Restore edilerek Eylül ayında Venedik Film Festivali Klasikler bölümünde gösterilen 1984 yapımı ilk uzun metrajlı filmi Çöl İşaretleri de Malatya'da sinemaseverlere sunulacak.

SAYISIZ ÖDÜLÜ VAR

Filimleri Binbir Gece Masalları ile kıyaslanan, Arap ve Fars kültürlerinin masal geleneğinin ve Tasavvuf felsefesinin sinema diline aktarılmış hali olarak yorumlanan Nacer Khemir, Locarno, Cinema du Reel, Valencia Kartaca, ouagadougou ve Nantes gibi önemli festivallerde ödüller kazanmış bir sinemacı olmanın yanı sıra Paris Sinematekinin efsanevi yöneticisi Hersi Langlois adına verilen ödülün de sahibi.

Dünya çapında Güvercinin Kayıp Kolyesi ve Baz'Aziz adlı filimleriyle tanınmasının yanı sıra tiyatro, edebiyat, kaligrafi ve heykel alamında eserler veren, Fransa'da yayınlanmış on bir kitabı bulunan, çok yönlü bir sanatçı Khemir.

1508502852_Festival2

TUNUS'DA DOĞDU PARİSTE YETİŞTİ

1984 yıhında Kunus; Korba'da doğan Khemir, öğrenimini UNESCO bursuyla Paris'te yaptı. Tunus medinesinde masalcılar üzerine yaptığı araştırma ve derlediği masalları kaligrafiyle betimlediği kitabı L'Ogresse'in (1975) yayınlanması ona uluslararası alanda ilk sanatsal başarıyı kazandırdı. Kaligrafileri 1980 yılnda Paris'te Centre Pompidou'da sergilendi. 1982 ve 1988 yıllarında

Paris'teki Chaillot Ulusal Tiyatrosu'nda Yannis Kokkos'un sahneye koyduğu bir aylık bir serisinde, her akşam, Binbir Gece Masalları'nı kendi yorumuyla izleyiciye okudu. Sinemadan önce, tiyatro sahnesinde bir masalcı olarak yer aldı.