Mars'ta Bulunan Yaşam İpuçları

Uzay araçlarının çektiği fotoğraflar, bu kanalların var olmadığını göstermiştir.

Gezegende Su Var mıdır?

Gezegende ne bitki ne de Marslı denebilecek herhangi bir canlı bulunamamıştır. Artık Mars'ın yüzeyinde su bulunmayan çok soğuk, kuru ve kayadan ibaret bir gezegen olduğu bilinmektedir. Büyük, kuru kanallar, bir zamanlar yüzeyde akan su olduğunu gösterir. Mars Express ve diğer uzay araçlarından gelen son sonuçlar, derin yer altı suyunun bulunabileceğini göstermektedir. Mars'ın bir zamanlar daha sıcak ve daha nemli olduğu düşünülür ise, kırmızı gezegende hayat başlamış olabilir. Donmuş kuru yüzeyin altında, bakteri gibi basit yaşamlar hala var olabilir.

Ne Tür Araştırmalar Yapılmaktadır?

1996 yılında, bir grup bilim adamı dünyaya Mars'tan gelen bir meteoritin içinde bir bakteri bulmuş olduklarını söylemiştir. Fakat bu fikir diğer bilim insanlarının çoğu için pek de popüler olmamıştır. İnsanlar, yüzyıllardır Mars'ı araştırmaktadır ve orada da bir yaşam olduğunun kanıtını bulmaya çalışmaktadır. Son 50 yıl içinde, kırmızı gezegene çeşitli misyonlar yüklenerek böyle bir evrim olasılığını belirlemek için oldukça yoğun bir uğraş verilmektedir.

Mars'ta bulunan yaşam ipuçları aranırken çoğu astrobiyolog bu konuda suyun bir anahtar olduğunu savunur ve hepsi hemfikirdir. Karada yaşamanın her biçimi su gerektirir ve hayatın bu değerli sıvı olmadan evrimleşmesi mümkün olsa da, tahmin edilemeyecek koşullardan çok, en uygun olduğu bilinenleri bulmak daha kolaydır.