Lohusa dönemi tıp araştırmalarına göre altı hafta kadar sürer. Bebeğini koruma güdüsünün ağır basması, bebeğini paylaşamaması ve sürekli duygusal bir hal sergilemesi bu dönemde en çok karşılaşılan tepkiler arasındadır.

Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi

Lohusa depresyonu eş anne ve babanın anneye ilgili davranması ile daha kısa süre içerisinde de çözümlenir. Bu dönemde bayana söylenen her kelime alınma sebebi ve üzülme sebebi olabilir. Ne kadar hoşgörülü ve sakin davranırsanız eşiniz de bu süreci daha iyi atlatabilir.

Lohusa döneminin bilinen en belirgin nedenleri nelerdir?

Doğum sonrası bebeğine alışmaya çalışan aynı zamanda da fiziksel olarak acıların yaşanması bu süreci zorlaştıran nedenler arasındadır. Hamilelik döneminde değişen östrojen ve progesteron seviyeleri doğum sonrasında birden düşer. Bu da bayanın depresyona girmesine neden olur.

Aynı zamanda doğum sonrasında torun sevinci yaşayan anneanne veya babaannelerin anneye yol göstermesi de yanlış anlaşılmalara sebep olacağından bu süreci zorlaştıran bir başka faktördür. Bebeğine alışırken dıştan bir müdahalenin yapılmaması bebekli hayata geçiş sırasında oldukça fayda sağlayacaktır.

Lohusa döneminden kurtulma yolları nelerdir?

Lohusa olan bayanın bu süreçte dinlenmesi çok önemlidir. Bebeği uyuduğunda dinlenmesi ya da ılık duş alması kendisini rahatlatacaktır. Depresyon tedavisi sırasında en etkin rolü bayanın eşi üstlenmelidir. Bebeği ağladığında ya da bezinin değiştirilmesi gerektiğinde anneye destek olup bu işleri kendisi yapmalıdır.

Bu sayede annenin yükü biraz hafifleyeceği için ruhsal olarak kendini daha iyi hissedecektir. İleri boyutta bir depresyon varsa anne ve babaya verilecek terapiler sayesinde bu süreç daha kolay atlatılabilir.