TEOG'un yerine gelen yeni model ile öğrencilerin yüzde 10'unun sınav ile öğrenci alan liselere sınav puanlarına göre yerleşeceği ilan edilmişti.

Yaklaşık olarak 600 okula, 120 bin öğrencinin okul notlarının etkili olmadığı yalnızca sınav puanlarına göre hesaplanacak yerleştirme puanlına göre yerleşeceğini bildiren Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin yüzde 90'nın yani yaklaşık 1 milyon kişinin ise adreslerine göre evlerine en yakın okullara yerleşeceklerinin altını çizmişti.

Hem eğitmenlerin, hem öğrencilerin hem de velilerin akıllarında yakın okul seçimiyle ilgili çeşitli soruları mevcutken, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Sınavsız geçiş için öğrencilerin 5 tercih hakkı bulunacağını kaydeden Milli Eğitim Bakanlığı, eğer velinin tercihi yalnızca Anadolu lisesi olursa bu tercih sayısı da 3'e düşeceğini hatılattı.

Öğrencilere her okul türünden en az 3 tercih hakkı sunulacağını belirten Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim liseleri ve imam hatip liselerinden en az üç tercih hakkı bulunduğunun altını çiziyor.

Öğrenci bu 9 okuldan 5 tanesini seçeceğini belirten uzmanlar, 3'er okuldan oluşan tercih listesindeki okulların Anadolu, imam hatip ve meslek liseleri olacağını hatırlatıyor.

İşte bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta veli eğer çocuğunu meslek ya da imam hatip lisesine göndermek istemezse yalnızca 3 tane sunulan Anadolu liselerini tercih listesine alabilecek.