Bebeklik döneminde ortaya çıkan ayak sorunlarının çocuk büyüdükçe kendiliğinden geçme eğilimi gösterdiğini kaydeden uzmanlar, bunun zaman içinde geçip geçmeyeceğini anlamanın en doğru yolunun bir ortopediste başvurmaktan geçtiğini savunuyor.

Yürüme ile ortaya çıkan içe basma, düz tabanlık ve parmak ucu yürüyüşü gibi sorunların ebeveynleri endişelendirdiğini kaydeden uzmanlar, oysa bu sorunların zaman içerisinde yapılacak iyi bir takiple düzeldiğini hatırlatıyor.

12-18 aylıkken çocukların yürümeye başladığını kaydeden uzmanlar, çocuklarda ayak kavisini destekleyip, oluşturan adalelerin fonksiyonlarını tam olarak kazanmasının dört yaşına dek sürdüğünü işaret ediyor. Pek çok çocuğun bu süreçte düz taban olarak algılandığını ancak çocukların ayak muayenesinin dört yaş civarında gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar çocukların ayak sağlığını koruyabilmek adına 18 ay dolana dek çocuklarda ayakkabının mümkün olduğu kadar yumuşak, yere temasına izin veren ve çocuğun yeri algılamasına yardımcı olan ayakkabılar olmasını öneriyor. Ayrıca yine dört yasına kadar kas gelişimi sürdüğü için ayağın iç tarafının destekleyen ayakkabı kullanımının önem taşıdığını işaret eden uzmanlar ayakkabının önünün geniş ve yuvarlak olması gelişmekte olan ayakta parmakların şekil bozukluğu oluşmasını engellediğini savunuyor.

Yürürken erken yorulma, kucaktan inmeyen çocuk halini alma, koşmalı sporlarda ayak ağrısı, zıplamakta zorluk çekme gibi belirtilerle kendini gösteren düz tabanlıkta, özel tabanlık kullanımı ile şikayetlerin azalacağını hatırlatmalıyız.