Akşamları erkenden uyumanıza rağmen sabahları yine de yorgun bir şekilde uyanıyorsanız, depresif tavırlar sergiliyor, dikkat problemi yaşıyorsanız, sürekli dinlenmenize rağmen bir türlü enerjinizi yenileyemiyorsanız ve bu yakınmalar 6 aydan fazla bir süredir devam ediyorsa uzmanlar kronik yorgunluk sendromu yaşıyor olabileceğinizin altını çiziyor.

Fiziksel, zihinsel ve duygusal belirtilerle ortaya çıkan, karmaşık bir tablo olan Kronik Yorgunluk Sendromunun, nedeni bilinmeyen yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik belirtileri ile ortaya çıktığını,

dikkat dağılması, algısal bozukluklar, konuşma güçlükleri, bilinçte bulanıklık, unutkanlık, davranış değişimleri gibi sorunlar birlikte ilerlediğini hatırlatmakta fayda var.

Bütün bu belirtilerin dışında kas ve iskelet sistemi yakınmalarının da ortaya çıkabileceğini savunan uzmanlar, kronik yorgunluk sendromunun genç ve orta yaş hastalığı olarak görüldüğünü ve kadınlarda erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla ortaya çıktığını vurguluyor.

Kapalı ortamlarda çalışmanın ve yoğun strese maruz kalmanın yakınmaları arttırdığını kaydeden uzmanlar, çoğunlukla mükemmelliyetçi ve yoğun çalışma temposuna sahip kişileri etkisi altına alan bu sendromun, iş, sosyal ile günlük hayatta ciddi problemler yaşatacak kadar ağır bir şekilde seyredebileceği üzerinde duruyor.

Uzmanlar Kronik Yorgunluk Sendromu'nun başka hastalıklara benzer belirtiler sergilediği için genellikle fibromiyalji, anskiyete, depresyon, hipotiroidi, astım ve lyme gibi birçok hastalıkla karıştırılabildiğini işaret ediyor.

Kronik Yorgunluk Sendromu tanısının konulamamasının gereksiz tetkik ve ilaç kullanımına yol açtığını kaydeden uzmanlar, bu nedenle hastaların muayenede yakınmalarını çok detaylı anlatmaları doğru tanı için büyük önem taşıdığını dile getiriyor.