Yoga Eğitmenlerinin Dijital Alanlardaki Misyonu Yoga Eğitmenlerinin Dijital Alanlardaki Misyonu

Kornea Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kornea gözlerin en dış kısmında bulunan ve şeffaf renkli ve şekil olarak kubbeyi andıran bir yapıda bulunan bir doku çeşididir. Kornea, göze renkli kısmını veren iris adlı dokunun önünde bulunmaktadır. Korneanın görevleri ise, gözü dış etkenlerden korumak ve zararlı ışınların göze girmesini engellemektir. İnsanların gözüne gelen ışık en fazla kornea adı verilen dokuda kırılmaktadır. Kornea problemi olan kişilerde ileride göz hastalıkları olma riski çok fazladır. Bazen bu gibi durumlarda insanların korneası değiştirilmektedir.

Kornea Değiştirme Nedir?

Kornea nakli insanların korneaları hassaslığını yitirdiği veya doğru düzgün çalışmadıklarında, gözde bulunan bozuk kornea ameliyat yapılarak çıkarılır ve yerine yeni ve canlı dokular bulunan bir kornea yerleştirilir. Kornea için yapılan nakiller, gözlerde yara olması veya bazı sebeplerle ödem oluşması nedeniyle zorunlu hale gelebilmektedir. Bu naklin amacı ise gözlerde olan ağrıyı ve gözlerdeki bulanıklığı azaltmak için yapılır.

Korneanın Değiştirilmesi Gereken Durumlar

Göz naklinin yapılma nedeni ana problem gözlerin bulanık görmesidir. Eğer kornea şekil olarak kubbe dışı şekilden çıkarsa da nakil gerekebilir. Bu nakillerin yapılması için, nakil yapılacak olan kişiye en uyumlu olan dokular göz bankaları aracılığıyla tespit edilmektedir. Korneası kullanılacak kişilerin bulaşıcı bir hastalığa sahip olmaması da gerekmektedir. Bu nakiller sonrası oluşabilecek enfeksiyonlara karşı, nakil yapılan kişilerin gözleri bir süre bağlı kalmak zorundadır.

Bu nakillerden sonra hastaların bazıları bu kornea ile sağlıklarına kavuşurken, bazı hastalarda yine görme problemi yaşamaktadırlar. Bunun sebebi ise bu insanların kornea dışında gözünde bulunan diğer dokularında da sağlam olmamasından kaynaklanmaktadır.