Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yapılan 'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' çarpıcı sonuçları da ortaya koydu. Sonuçların pek iç açıcı olduğu söylenemez. Dahası başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde görülen obezite hastalığının da ülkemizde kanıksanmayacak derecede müdavimleri var.


KADINLAR AVRUPA BİRİNCİSİ


Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de her 100 erkekten 20.5'i, her 100 kadından da 41'i obez. Bu oranı topluma endekslediğimizde ise fazla kiloların yüzde 34.6, fazla kilolu ve şişmanların toplam oranı ise yüzde 64.9. Sonuçlar sizi tatmin etmediyse şöyle bir oran verelim; Türkiye,obezite ve şişmanlık oranında Avrupa genelinde kadınlarda birinci erkeklerde ise on beşinci sırada.
Yukarıda verilen değerler durumun sanılanın aksine hiçte 'rahat' olunacak bir durum olmadığı ortaya koyar cinsten. Üstelik sadece Sağlık Bakanlığı değil Avrupa Kalp Damar Hastalıkları İstatistikleri (ATLAS) verileri de aynı sonuçları ortaya koyuyor.


BÖLGELERE GÖRE DEĞERLER


Üç tarafı denizlerle çevrili cennet diyar Türkiye'de, yukarıda bahsettiğimiz obezite hastalığının sıklığı bölgelere göre değişiyor. Buna göre ülkemizde en çok yüzde 33.1 ile Doğu Karadeniz birinciliği sırtlamış durumda. İkinci sırada ise yüzde 33 ile Batı Anadolu, üçüncü sırada yüzde 32.9 ile Orta Anadolu geliyor.
Bitmedi… Artık zararlı bir virüs gibi yayılmaya devam eden obezite'nin Batı Marmara Bölgesi'ndeki oranı yüzde 30.7, Doğu Marmara'da yüzde 30.6, Akdeniz'de yüzde 30.1, Ege'de yüzde 28,Kuzeydoğu Anadolu'da yüzde 23.5,Güneydoğu Anadolu'da yüzde 22.9, Ortadoğu Anadolu'da ise yüzde 20.5.


NEDENİ HAREKETSİZ YAŞAM


Ülkemiz için açık bir tehdit haline gelen bu hastalık ile ilgili uzmanlardan çarpıcı açıklamalar geliyor. Uzmanlara göre obezite ile fazla kilolu olmak, kan basıncı yüksekliği, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi kalp hastalığı risk faktörleri arasında kuvvetli ilişki bulunuyor.
Uzmanlara göre Türkiye'de koroner kalp hastalığının fazla olmasının nedenleri hareketsiz yaşam, obezite, kan yağlarının yüksekliği ve yüksek tansiyon. Ülke insanın aldığı kalori miktarı artarken, hareketsizlik nedeniyle tüketilen enerji azalıyor. Yani, yaşam tarzı hastalık üretiyor. Öte yandan daha tehlikeli olan ise obezite'nin Türkiye'de, Avrupa'ya oranla iki kat daha hızlı yayılıyor olması.