Güneşin Sanatı, Güneş Enerjisi Koleksiyoncuları Güneşin Sanatı, Güneş Enerjisi Koleksiyoncuları

Halk arasında çalma hastalığı olarak bilinen kleptomaninin, özellikle zengin kişilerde ve kadınlarda daha fazla gözlemlendiğinin altını çizen uzmanlar, hastaların çalma olayından önce stresli, kaygılı ve endişeli olduğunu kaydediyor. Hastanın arzu ettiği şeyi, nesneyi, maddeyi, eşyayı çaldığı zaman büyük bir rahatlama duyduğunu da dile getiren uzmanlar, bu rahatlamadan kısa bir süre sonra hırsızlıktan pişman olup depresyon gibi durumların da gözlemlediğini ifade ediyor.

Bu kişilerin pişmanlık nedeniyle aldığı maddeyi, eşyayı getir yerine koyduklarının da gözlemlendiğini belirten uzmanlar, bu hastalığın dürtü kontrol bozukluğu çerçevesinde değerlendirilen bir bozukluk olduğunun altını çiziyor.

Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla rastlanan kleptomaninin, ergenlik dönemi veya 30'lu yaşlarda sık rastlanıldığını belirten uzmanlar, tıpta sık rastlanan bir durum olmayıp ilaçla tedavisi mümkündür. Antidepresan ve psikoterapik yaklaşımlarla bu kişilerin tedavisinde yararlanılır. Dirençli bir rahatsızlıktır, çalmadan bu hastalar bir türlü rahatlayamaz. Bu hastalar zengin kişilerdir ve maddi kaygısı yoktur. Bu hastalar maddi değeri pek fazla olmayan küçük şeyler çalacaklarını hatırlatmakta fayda ar.