Yaşamı tehdit eden ve ilerleyici bir hastalık olan Kistik Fibroz yani KF, doğuştan gelen ve hala ne yazık ki kesin bir tedavisi bulunamayan hastalıklardan biri. Akraba evliliklerinin çokça olduğu Türkiye'de de sık sık rastlanan KF'de erken tanının hayati önemi olduğunu belirten uzmanlar, ebeveynlerin dikkatli olmasını tavsiye ediyor.

Türkiye'de her 3 bin bebekte bir KF hastalığına rastlanıldığını paylaşan uzmanlar, KF'nin akciğerin yanı sıra pek çok organın salgı bezlerini etkilediği için pankreas, bağırsak, karaciğer, üreme organı gibi problemlerin de KF ile birlikte geldiği üzerinde duruyor.

Yaşam boyunca devam eden KF hastalığının erken tanısı ile hastanın daha kaliteli bir yaşam süreceğini kaydeden uzmanlar, tanı ne kadar erken olursa hastalığın ve komplikasyonlarının kontrolü o kadar kolay olacağını işaret ediyor.

KF hastalığında 7. kromozomun uzun kolundaki kistik fibroz transmembran düzenleyici (CFTR) proteinde bir gen mutasyonunun meydana geldiğini vurgulayan uzmanlar, söz konusu hücrelerden dışarıya klor (Cl) salgılanamadığını, klor ve sodyum yani tuzun, hücre dışına çıkamadığından suyun hücre içine giremediğini belirtiyor. Bütün bunların sonucunda da elektrolitten ve sudan fakir koyu yapışkan salgıların akciğerlerde havayollarını tıkayarak enfeksiyonlara ve ilerleyici akciğer hasarına neden olduğunu paylaşan uzmanlar, hem anne hem de baba da KF hastalığı bulunduğunda doğacak bebeğin yüzde 25 ihtimalle bu hastalıkla doğduğunu dile getiriyor.