Mevsimlere Göre Beslenmek

Mevsimlere göre beslenmek o mevsimde bulunan ve her mevsime hatta her aya göre değişiklik gösteren sebze ve meyvelerden ibaret değildir. Aynı zamanda metabolizma hızımız da mevsimlere göre değişir ve bu da bizim beslenmemizi etkiler.

Şöyle ki yaz aylarında daha çok hareket eden vücut sık beslenmeye ve az beslenmeye daha çabuk adapte olurken kış aylarında bu hızın yavaşlaması nedeni ile sık beslenme kişilere kilo aldırmaktadır. Bu sebeple kış aylarında beslenme alışkanlıkları yaz ayları ile aynı olmamalıdır.

Aynı zamanda kış sebzelerinin genelde karbonhidrat bakımından zengin olması da bu durumu tetikleyeceği için günlük beslenme programına dikkat edilmeli ve gerekirse bu konuda beslenme önerileri alınmalıdır.

Kış Mevsimi İçin Beslenme Önerisi

Kış mevsiminde çalışan kişilerde metabolizma hızında fazla bir değişim olmazken özellikle zamanının çoğunu hareketsiz geçiren kişilerde ciddi bir değişim meydana gelir. Yazın çok fazla tüketilen suyun kışın tüketilmemesi de bu duruma olumsuz etki eder. Kış aylarında her öğünde salata tüketilmelidir. İçecek tüketimi ihmal edilmemeli sürekli meyveler ile takviye edilen sular içilmelidir.

Pilav, makarna ve diğer tahıl ürünleri sınırlı miktarda tüketilmeli ve zeytinyağı mutlaka diğer hayvansal yağlar ile dengeli bir biçimde kullanılmalıdır.

Beslenme önerilerine ek olarak fiziksel aktiviteler de ihmal edilmemeli, kış aylarında da en azından bol bol koşu ya da hızlı şekilde ritimli yürüyüş yapılmalıdır.