Grip hastalığını gebelerin ağır geçirme ve hastaneye yatırılma oranlarının yaşıtlarına oranla 4 kat daha fazla olduğu üzerinde duran uzmanlar, tüm gebelerin ve bu dönemde hamilelik planlayanların mutlaka aşı olmasını tavsiye ediyor.

Gebelik döneminde yapılan aşının bebeği de 6 ay süreyle ve en az yüzde 50 oranda gripten koruyacağını paylaşan uzmanlar, ülkemizde grip sezonun Aralık ayı itibariyle başladığını ve Nisan ayına dek sürdüğünü kaydediyor.

Grip aşısı için en uygun zamanın Ekim- Kasım ayları olduğunu ifade eden uzmanlar, çocukların 9 yaşın altında ve ilk kez aşı oluyorsa 4 hafta arayla 2 doz aşı yaptırmasını tavsiye ediyor.

Günümüzde en yaygın kullanılan aşı adaleye yapılan inaktif grip aşısıdır. Aşıda kullanılan virüsün proteinleri bağışıklık oluştururlar. Bu proteinler grip yapacak özellik taşımamaktadır. Diğer bir ifadeyle grip aşısı grip yapmaz. Ancak aşı yerinde hassasiyet, nadiren de hafif ateş ve sırtta kas ağrısı oluşturabilir. Grip aşısındaki yumurta proteini, alerjik reaksiyon yapamayacak kadar küçük miktardadır. Eski görüşün aksine yapılan çalışmaların ışığında yumurta alerjisi olanlarda grip aşısı önerilmektedir.

Peki ama kimler kesinlikle aşı yaptırmamalı?

Uzmanlar daha önce grip aşısına karşı alerjik reaksiyon geçirmiş kişilerin, orta veya ağır şiddette grip durumunda olanların, grip aşısından sonraki ilk 6 hafta içinde Guillain-Barre sendromu denilen nörolojk bir hastalık geçirmiş olanların grip aşısı olmamalarını öneriyor.