Grip aşısının kalp krizi riskini yarı oranında düşürdüğünü paylaşan uzmanlar, vüçutta akut enfeksiyona neden olan gribin, koroner damarlardaki aterosklerotik plakların stabilizasyonunu bozabileceğini, bunun da pıhtı oluşumuna neden olarak kalp krizini tetikleyebileceğini ifade ediyor.

Göz Hastalıkları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Göz Hastalıkları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Kalp kriziyle mücadelede grip aşısı yaptırmanın, sigarayı bırakmak ve kolesterol ilaçları kullanmak kadar etkili olduğu üzerinde duran uzmanlar, bütün bu atılacak adımların yanı sıra sağlıklı beslenme, spor, stresin azaltılması, şekerin kontrolü ve bazı hastalarda da aspirin kullanımını tavsiye ediyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar kalp yetersizliği, doğuştan gelen kalp hastalıkları ve kapak hatalığı bulunanlarda grip aşısı yapıldığında hastaneye yatırılma ve ölüm oranının azaldığını ortaya koydu. Ayrıca grip aşısı olmamızla birlikte hem kendimizi hem de çevremizdeki kişileri hastalığın ağır geçme riskinden koruyacağımızı işaret eden uzmanlar, çocuklar, kalp, akciğer hastaları ve yaşlı yakınlarımız için bu tedbiri almamızı tavsiye ediyor.

Gripten korunmanın en etkili ve güvenli yollarından biri olan grip aşısının, altı aydan büyük tüm bireyler için her yıl yapılması gerektiğini dile getiren uzmanlar, aşının yanı sıra gripli insanlardan uzak durmak, grip salgını başladığında aşısız iseniz kalabalıktan uzak durmak, elleri sık yıkamak gibi tedbirleri göz ardı etmememizi tavsiye ediyor.

Uzmanlar özellikle hamileler, 5 yaşından küçük çocuklar, 50 yaşın üzerindekiler, kalp hastalığı, kronik akciğer ve böbrek hastaları ve şeker hastaları, bakım evinde yaşayanlar, yüksek riskli hastalarla birlikte yaşayanlar ve sağlık hizmeti sunanların mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çiziyor.