Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklama ile kendisinin, eşinin ve yakınlarının mal varlığının araştırılmasını istemişti. Bu söyleminin ardından ise, Ankara'dakilere sesleniyorum, sizde de var mı bu cesaret demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu bu sözlerinin ardından, CHP Milletvekillerine çağrı da bulunarak, konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine araştırma önergesi vermelerini istemişti.

Cumhuriyet Halk Partisi grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, CHP liderinin bu çağrısına karşılık olarak imzaladıkları önerge ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eşinin ve yakınlarının mal varlıklarının araştırılmasını istedi.

Önergede, "kamu gücünün siyasetçiler ve kamu görevlilerince özel çıkarlar için kötüye kullanılması" şeklinde tanımlanan yolsuzlukların, toplumun devlete ve adalete olan güvenini temelden sarstığı vurgulandı. Güçlü ve sağlıklı işleyen bir demokratik sistem için siyasetçi ve bürokratların, devlet kurumları ve kamusal varlıkların yönetiminde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uymaları, mal varlıklarındaki değişiklikleri kamuoyu ile paylaşmaları gerektiği belirtildi.

Yolsuzlukların önlenebilmesinin adalet, eşitlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayalı bir yönetim anlayışının başta siyasi parti genel başkanları olmak üzere tüm siyasetçiler ve üst düzey kamu yöneticileri tarafından benimsenmiş olmasına bağlı olduğu belirtilen önergede, "Temiz siyaset yapanlar hesap vermekten hiçbir zaman korkmazlar, dürüst olduklarını her fırsatta topluma ispatlamaktan kaçınmazlar ve halka hesap vermeyi siyasi ve kişisel bir sorumluluk olarak kabul ederler." değerlendirmesi yer aldı.