Çalıştığı iş yerinden kovulan kişiler, yüz kızartıcı bir suç işlemedikleri sürece kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlardı. Ancak bazı durumlarda, istifa eden kişiler de kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.

Kıdem tazminatı, işçi iş yerinden kovulduğu zaman ya da gerekli koşullar sağlanarak iş yerinden istifa ettiği zaman, işveren tarafından verilen bir tazminat şeklidir.

Kendi isteği ile iş yerinden ayrılan işçi, bazı şartlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.

Mesela, bir işçi çalıştığı iş yerinden, kendi istediği dışında işten ayrılmak zorunda kalması durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.

Ya da bir kadın çalışan, evlendikten sonra 1 sene içerisinde, evliliğini gerekçe göstererek işten ayrılması durumunda yine kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Kıdem tazminatı almak için bir diğer koşul ise çalışan kişinin askerlik sebebiyle iş yerinden ayrılmasıdır. Asker gitmek için iş yerinden istifa eden kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

8 eylül 1999 yılından önce sigorta girişi olan ve 15 yıl 3600 gün sigortalı olarak çalışmış olan kişi işten ayrılması durumunda yine kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Çalışmakta olduğu işyeri, bir belediye (büyükşehirlerde büyükşehir belediye) sınırını aşacak şekilde taşınırsa, işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa işçi yeni adrese gitmek zorunda değil. Bu durumda da hizmet sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değiştirildiği için işveren, işçilerine kıdem tazminatı ödemek zorunda. Başvuru 6 işgünü içinde yapılmalı.

Hak kazanır. Çünkü, malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerden sayılıyor.