Mimari Vizyonerler,  Şehirlere Yön Veren Şehir Plancıları Mimari Vizyonerler, Şehirlere Yön Veren Şehir Plancıları

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Özellikle yaz aylarında ve nemli ortamlarda artan mantar enfeksiyonu, tedavi edilmemesi halinde yavaş yavaş diğer bölgelere de yayılma eğilimi gösterir. Kedinin tüylerinin dökülmesine hatta tüm derinin kızarmasına neden olan sorun, lenf bezlerine de yayılabilir. Son derece hızlı ilerleyen ve bulaşıcı olan mikrobik vakanın, hemen tedavi edilmesi gerekir.

Kedilerde mantar tedavisi nasıl olur? Mantarın ilk ve en önemli belirtisi kedide yaşanacak huzursuzluktur. Sürekli kaşıntı halinde olan kedi; streslidir, geceleri bağırır, etrafa çiş ya da kakasını yapabilir. İştahsızlık ve ateş ilerleyen safhalarda kendini gösterir.

Evde kedilerin bulunduğu ortamın dezenfekte edilmesi ve her zaman temiz tutulması mantar enfeksiyonunu engeller. Mantar mikrobuna karşı etkili olduğu bilinen en doğal şey elma sirkesidir. Mantarın görüldüğü bölgenin baticon ve sirkeli su ile silinmesi ilk aşamada ciddi bir rahatlama sağlar. Bu hastalık için kullanılan merhemler sürecin ilerlemeden durması için etkilidir. Ancak, mikrobun yayılması ve şiddetini artırması halinde hemen konunun uzmanı bir veteriner hekimden yardım almak gerekir.

Mantarı Tetikleyen Gıdalar Nelerdir?

Kedide bağışıklık sisteminin zayıfladığı an kendini gösteren mantar enfeksiyonu özellikle; aşısız, yeni doğum yapmış ve yavru kedilerde görülür. Anne sütünden gelen güçlü antikorlar bu sorunla baş etmeye çalışsa da tam güvenlik sağlayamaz.

Tavuklu besinler, yaş ve kuru mamalar mantar yapmasa da mantar riskini artırabilir. Uzun süreli tek tip beslenme kediler üzerinde olumsuz etkiler yaratır ve ilk olarak bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesine neden olur. Kedide oluşan bir mantar enfeksiyonu evdeki her canlıya bulaşabilecek güce sahiptir.