Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları

Madrid'in 'ayaklanma, isyana teşvik ve görev kötüye kullanmaktan' soruşturma açtığı ve bağımsızlık ilanından sonra görevden aldığı Katalan lider Charles Puigdermont'un görevden alınan diğer Katalan yetkililrle birlikte Belçika'nın başkent Brüksel'e gittiği açıklandı.

SOLUĞU BRÜKSEL'DE ALDI

İspanyol yetkililer de Puigdemont ile diğer görevden alınan Katalan yetkililerin Brüksel'e gittiğini doğruladı.

Katalan gazetesii La Vanguardia ise Puigdemont'un bugün bir açıklama yapacağını duyurdu.

Puigdemont Cuma günü Katalanya'nın İspanya'dan bağımsızlığını ilan etmiş ardından Madrid tarafından alınan önlemler kapsamıda Katalonya Özerk Başkanlığı görevinden alınmıştı.

KAYYUM HAZIRLIĞI BAŞLADI

İspanya merkezi hükümeti, geçen hafta bağımsızlık ilan eden Katalonya'nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşları'nın idaresini dev alma hazırlıklarına başladı.

ÖZERKLİK BİTTİ MADRİD'E BAĞLANDI

Cuma günü Madrid yönetimi Katalonya'nın artık özerk bir bölge olmadığını ilan etmiş, Ktalan lider Charles Puigdemont'u da görevden aldığını duyurmuştu. Katalonya bölgesel idaresinin kontrolündeki yaklaşık 150 kurum ve kuruluşun yönetiminin kayyım atamalarıyla Madrid'e bağlanması bekleniyor.

Görevden alınan Katalan lider Puigdemont ve diğer üst düzey Katalan yetkililer, hakkında ve suç duyurusunda bulunulması ve gözaltına alınmaları olasılığı var. Böyle bir gelişmenin Katalonya'da büyük protestolara yol açabileceği ifade ediliyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İspanya hükümetinin Katalonya'daki kurumlarda görev yapacak isimleri bugün ataması bekleniyor.

Ancak Puigdemont ve başkan yardımcısı Oriol Jungueras, Madrid'den yapılacak atamaları tanınamayacaklarını, kendilerini sadece Katalan halkının görevden alabileceği söylüyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI

Katalonya7nın yerel polis gücü Mossos, yerel hükümet saray önüne ve bölgedeki meydana ilave güvenlik güçleri yerleştirmiş durumda. Mossos emniyet müdürü de geçtiğimiz hafta Madrid tarafından görevden alınmıştı.