Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kartepe Zirvesi'nin ilki bu yıl '15 Temmuz ve darbeler Sempozyumu' adıyla yoğun bir ilgi ve katılımla başladı. Yaklaşık 400 kişilik salonu tıklım tıklım dolduğu sempozyumda konuklar diğer 4 salonda daha açılış programını takip etti.

ONR_0274

TÜRKİYE'NİN DAVOSU OLACAK

Sempozyumun Onursal Başkanlığı'nı üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 'Türkiye'nin Davos'u gibi iddialı bir çıkışla başlıyor. İnşallah Davos'u da geçip dünya çapında önemli bir etkinlik haline gelir' dedi.

Sempozyumun Onursal Başkanlığı'nı üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Kurtulmuş, 'Bu güzel zirvede sizinle olmaktan onur duyuyorum. Arkadaşlarımız projeyi bana anlattıklarında büyük bir heyecan duyacağımı kendileriyle paylaştım.

HALKLARIN MI? GÜÇ ODAKLARININ MI? DEDİĞİ OLACAK

Türkiye'nin Davos'u gibi, iddialı bir çıkışla başlıyor. İnşallah Davos'u da geçip dünya çapında önemli bir etkinlik haline gelir. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Esas mesele halkların, milletlerin dediği mi? olacak. Yoksa güç odaklarının dediği mi olacak? Demokrasi mücadelesi, iradenin insanlık tarihi boyunca bir avuz azınlığın değil halkın elinde olmasıdır. Demokrasi budur. Demokrasi mücadelesi bütün insanlığı, bütün halkları kavramıştır. Yegane söz sahibi millettir' dedi.

_MG_4001

EKONOMİ DEMOKRASİ EŞ ZAMANLIDIR

Bakan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti; 'Demokrasiyle ekonomi arasında da çok yakın bir ilişki vardır. Darbelerin görüldüğü ülkelerin az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler olduğuna bakılınca darbelerin ülkelerin gelişmesine engel olduğu görülmektedir. Ekonominin ve demokrasinin gelişmesi eş zamanlıdır. O ülkeyi sömürmek isteyen dış güçler darbe mekanizmasının önüne geçmek için bir takım azınlıklar darbe mekanizmasını devreye sokmuşlardır. Türkiye'de demokrasi tarihini, darbeler tarihi olarak ele almak da mümkündür. Osmanlı'da Babıali baskınıyla başlayan süreç, Cumhuriyet dönemin de devam etmiştir.

SİYASİ YASAKLAR DARBE TARİHİNİN BİR PARÇASIDIR

Türkiye'nin önündeki en temel meselenin demokrasiyle yoluna devam etmek, hiçbir şekilde darbe sürecinin yaşanmayacağı bir mekanizmayı geliştirmek olduğunu değinen Bakan Kurtulmuş, 'Millete güvenen siyasi hareketler hayatları boyunca demokrasinin gelişmesi için mücadele vermişlerdir. Millete güvendiğiniz zaman sistem işleyecektir.

Milletten olanlarla milletin iradesine karşı olanlar arasında mücadele devam etmiştir. İktidardaki AKP 15 yıldır milletin iradesi karşı olanlar arasında mücadele devam etmiştir. Türkiye'deki siyasi yasaklar da darbeler tarihinin bir parçasıdır. 68 siyasi parti kapatılmış, siyaset adamları yasaklı hale getirilmiştir. Darbelerle parlamentolar kapatılmış, siyasi iktidarlar değiştirilmiştir. Milleti adına siyaset yapan ve bedel ödeyenler, daha da bedel ödemeyi göze alarak yoluna devam etmektedir' açıklamasını yaptı.

HSNC6835

MİLLET BAŞKOMUTANIN ÇAĞRISINA UYDU

Bakan Kurtulmuş, konuşmasına şu şekilde devam etti, '2010 referandumu millet adına önemli bir adımdı. 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimi kararın kayıtsız şartsız millete olmasına dair önemli bir milattır. 2016 yılındaki referandum ve 15 Temmuz darbe teşebbüsüne karşı milletimizin direnişi halkımızın iradesinin dünyaya ilanıydı.

Dünyada en sağlam demokrasi mücadelesi vermiş milletlerden birisiyiz. 15-16 Temmuz'daki milletimizin direnişi dünya demokrasi tarihinde halkımıza ayrıcalık tanınmıştır. 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Bu mücadeleye katılan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu millet devlet kaynaşmasının çok önemli bir örneğidir.

Devlet millet kaynaşmasının en somut göstergesi Sayın Cumhurbaşkanımızın televizyon yayınında milletimizi meydanlara davet etmesi, milletin de Başkomutan'ın bu çağrısına uyarak meydanları doldurması, milletin devletle bütünleşmesinin en büyük göstergesidir.

DEVLET KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİLDİR

Bakan Kurtulmuş., ' iki temel vazifemiz var. İlki ihanet çetesinden hesap sormaktır. Hesabı millet adına almak, bu çetecilerden hesap sormaktır, hedefimiz ise demokrasiyi tam manasıyla güçlenmiş bir yapıya kavuşturmaktır. Bir daha darbelerle karşılaşmamak için 5 önemli huşu vardır.

Birincisi bu kadar bedel ödemiş bir millet olarak demokrasi kültürünün tam olarak yerleştiğini söyleyemeyiz. İlgili tüm kurum, kişi ve kuruluşlar bunun için özel bir gayret sarf etmelidir. Demokrasi eşitler arasında bir yarıştır. Söz de karar da milletindir. İktidara gelenlerin iktidardan gitmelerinin tek yolu sandıktır.

İkincisi yönetim erkinin sadece ve sadece sivillerin elinde olmasıdır. Seçilmemiş insanların, sivil veya asker olsunlar, seçilmiş sivil iradenin yerini almaları asla kabul edilemez. Üçüncüsü ise TSK'nın sivil yönetimle olan ilişkilerinin düzenlenmesi Türkiye için büyük bir kazanım olmuştur. Asker, sivil otoritenin emrinde Türkiye'nin savunmasını sağlayacak. Dördüncü olarak devletin ele geçirilmesi.

KOCAELİ ZİRVELER İÇİN DOĞAL BİR ADRESTİR

ONR_0302

15 Temmuz Darbesi Sempozyumunda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kartepe zirvesinin tüm insanlık için hayırlı ve verimli olmasını temenni ettiğini ve Kocaeli'nin yolları, insanları medeniyetleri birleştiren konumu Kartepe zirvesine de hayat vermiştir dedi.

Karaosmanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

IMG_7408

'İnsanlığın sosyal ve siyasi problemlerine karşı çözüm önerileri geliştirmektir. Yeryüzünde savaş, şiddet, ırkçılık, Müslüman düşmanlığı, zorunlu göçler, açlık, yoksulluk, gelir dağılımı adaletsizliği ve benzer krizler tırmanmaya devam ediyor. PKK, PYD, DAEŞ, FETÖ gibi taşeron terör örgütleri sebebiyle dünyanın hiçbir yeri güvenli değil. Maalesef dünya düzeni içinde yaşadığımız ateşe sürekli odun taşıyor. Çözümün değil, sorunun bir parçası olarak çalışıyor! Dedi.

DÜNYA UÇURUMUN EŞİĞİNDE

Dünyanın insanlık tarihi boyunca yaşanmış bütün kötülüklerin daha fazlasına şahit olduğuna dikkat çeken Başkan Karaosmanoğlu, 'Küresel bir buhran yaşıyoruz. Dünya uçurumun eşiğindedir. İnsanlık daha adaletli, daha huzurlu, daha özgür bir hayat istemektedir. Yeni ve adil bir dünya düzenine soluduğumuz hava kadar ihtiyacımız var. Kartepe Zirvesi'nde insanlığa umut kapıları açmak için ayağımızdaki, bileklerimizdeki zincirleri kırmak için buluştuk. Bu maksatla her yıl buluşmaya devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

HER YIL 10 DARBE VEYA DARBE GİRİŞİMİ

Dünyayı çıkmaza sürükleyen en önemli nedenlerden birinin darbeler olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, sözlerine şöyle devam etti; ' Son 60 yılda dünya her yıl yaklaşık 10 darbe ve darbe girişimine şahitlik etti. Her darbeyle toplumların iradeleri gasp edildi.

İnsanların canlarına, mallarına, geleceklerine ipotek konuldu. Bu darbe fırtınası varken, insanlık ve politika üretemezsiniz. Yatırım yapamazsınız. Açlıkla mücadele edemezsiniz. Darbe mekanizmasını durdurmadan yeni bir dünya hayali neredeyse mümkün değildir.

2016'da Türkiye'nin yaşadığı FETÖ'cü işgal ve darbe girişimine karşı, bu milletin verdiği cevap, yazdığı destan, tünelin ucunda bir ışık gibi insanlığa umut olmuştur. Bu sebeple zirvemizin 2017 ana teması, 15 Temmuz ve Darbeler olarak belirledik.

HEREKE HALISI VE AİLE FOTOĞRAFI

Konuşmaların ardından Başkan Karaosmanoğlu tarafından konuklarına dünyaca ünlü Hekere Halısı hediye edildi. Topluca çektirilen aile fotoğrafının ardından açılış oturumlarına geçildi.

ONR_0200

SEMPOZYUMA ÜST DÜZEY KATILIM

Kartepe Zirvesi, '15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu geniş bir katılımla gerçekleşti. Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, Sempozyumun Onursal Başkanlığını da üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, AB Genişlemeden Sorumlu Eski Komiser Gunter Verheugen, TBBM Başbakanlık Kamu Temsilciler Meclisi Başkanı Edin Music, KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun ile Sakarya Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri ile çok sayıda öğretmen ve basın mensubu katıldı.