Bu nedenle kanser tedavisinden önce ve sonra ağız bakımının oldukça önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, vücut direncini düşüren radyoterapi ve kemoterapinin ağız ve diş sağlığı üzerinde oldukça önemli etkiye sahip olduğunu hatırlatıyor.

Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi

Kanser tedavisi esnasında tükürük bezlerinde salgının azaldığını, ağız mukozasının kuruduğunu ve ağzın yaralanmaya elverişli hal geldiğini vurgulayan uzmanlar kanser tedavisi öncesi ve sonrasında diş sağlığına önem verilmesini tavsiye ediyor.

Kanser tedavisinin henüz planlama aşamasındayken diş tedavilerinin yapılmasını, gerekli çekimlerin ve dolguların gerçekleştirilmesini öneren uzmanlar, kanser tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek sorunların bu şekilde önüne geçilebileceğini işaret ediyor. Hastayı kanser tedavisi sırasında yaşanacaklarla ilgili önceden bilgilendirmek gerektiğini paylaşan uzmanlar, diş sağlığı ile ilgili kurallara tedavi aşamasında da hastanın uyup uymadığının izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Kemoterapi ilaçlarının ve radyoterapinin ağız mukozasında ciddi tesirleri olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde enfeksiyon kaynaklarının aktif hale geçtiğini veya yeni enfeksiyon kaynaklarının belirdiğini vurguluyor. Bu dönemde hastada ortaya çıkabilecek beslenme problemlerinin ciddi sistemik enfeksiyonlarla birleştiğinde ölümcül etkiler ortaya koyabileceği üzerinde duran uzmanlar, diş sağlığının tedavinin devamlılığı açısından önemli olduğunun altını çiziyor.

Kanser tedavisi döneminde hastaların vücut bağışıklıklarının düştüğünü, enfeksiyonlara karşı açık hale geldiklerini kaydeden uzmanlar, kanser tedavisi öncesi diş hekimleri tarafından detaylı muayene yapılarak ağızda herhangi bir enfeksiyon riski teşkil eden dişler ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerektiğini paylaşıyor.