Dünyada keyif amaçlı esrar kullanımını yasallaştıran ikinci ülke olan Kanada'da, ilk yasal esrar satışı yüzlerce kişinin sıraya girdiği Newfoundland Adası'nda yerel saatle gece yarısı yapıldı. Sıraya girenlerden Ian Power "Kanada'da ilk yasal esrarı satın alan kişi olmak benim hayalimdi ve işte buradayım" dedi.

Kanada'da esrarın tıbbi amaçlı kullanım için satışı 2001'den bu yana yasaldı.

Ancak ülkede, polisin esrar kullanıp direksiyon başına geçen sürücülerle nasıl başa çıkabileceği de dahil birçok kaygı hakim.

Esrarın yasallaşmasından önce 15 milyon haneye yeni yasalar ve kamuyu bilgilendirme kampanyalarıyla ilgili broşürler yollandı.

Newfoundland Adası'ndaki St John's kentinde yerel saatle 20:00'de sıraya giren Ian Power "tarih yazdığını" söyledi. Newfoundland'da saatler batısındaki bölgelere göre yarım saat önde.

Power "Kanada'da ilk yasal esrarı satın alan kişi olmak benim hayalimdi ve işte buradayım" dedi.

Kanada'da eyalet yönetimleri ve belediyeler aylardır esrarın yasallaşmasına yönelik hazırlık yapıyor. Esrarın nerelerden satın alınabileceği ve nerelerde içilebileceğinden belediyeler sorumlu olacak.

Kanada esrarın yasallaşmasına ne kadar hazır?
Kanada'da esrarın yasallaşmasının etkileri konusunda henüz yanıt bulmamış bir dizi önemli soru var.

Birçok uzman, yasallaşmanın ardından, bir yıl boyunca talebin karşılanmasında sorun çıkabileceğini söylüyor.

Kanada'nın en kalabalık bölgesi Ontario'da perakende esrar satışı bahar aylarında başlayacak, ancak internet üzerinden sipariş verilebilecek.

Esrar kullanım oranının en yüksek olduğu British Columbia eyaletinde ise sadece bir dükkandan satış yapılacak.

Dünyanın pek çok ülkesinde medikal amaçla esrar kullanımı yasallaşırken, Kanada'da ilk kez resmi olarak keyif amaçlı esrar satışı yapıldı. Marijuana bitkisinin 'legal alana geçişinde' attığı adımlarla dikkat çeken Kanada, esrarı keyif amaçlı satan ilk ülke oldu.

Ian Power isimli Kanadalı, ülkesinde keyif amaçlı esrar satın alan ilk Kanadalı olarak tarihe geçerken açıklamasında, "Kanada'da ilk yasal esrarı satın alan kişi olmak benim hayalimdi ve işte buradayım" dedi.

Esrarı adım adım yasallaştığı Kanada'da satış dükkanlarının ilgili düzenlemenin ardından sayılarının artması bekleniyor. Mevcut durumda ise ruhsatsız satış noktalarına dokunulmayacağı belirtildi.

Polisin ruhsatsız satış noktalarına karşı nasıl bir tutum takınacağı belirsiz.

KANADA ESRARIN YASALLAŞMASI BAŞBAKAN'IN SEÇİM VAADİYDİ

Esrarın yasallaşması, iktidardaki Liberal Parti'nin lideri Başbakan Justin Trudeau'nun 2015'teki seçimde verdiği vaadini yerine getirmesi anlamına geliyor.

Trudeau, ülkede esrar kullanımını suç gören neredeyse yüz yıllık yasanın etkisiz kaldığını ve Kanada'nın dünyada en çok esrar kullanılan yerlerden biri haline geldiğini söylüyordu.

Başbakan yeni yasayla küçüklerin esrar kullanımının önleneceğini ve elde edilecen karın da suç örgütlerinin elinden alınacağını belirtti.

Federal hükümet yasallaşmayla birlikte vergi gelirlerinde 400 milyon dolarlık artış olacağını tahmin ediyor.

Kanada'da esrar kullanımı ilk olarak 1923'te yasaklanmış, ancak tıbbi amaçlı kullanım 2001'de serbest bırakılmıştı. (BBCTÜRKÇE)