Anne-Bebek Sağlığında Kritik Rol Anne-Bebek Sağlığında Kritik Rol

Kan Uyuşmazlığı

Annenin kan grubunun Rh (-) negatif ve babanın kan grubunun Rh (+) pozitif olmasının dışındaki hiçbir durumda kan uyuşmazlığı ortaya çıkmaz. Rh uygunsuzluğu olduğunda bebek pozitif ise gebelik veya doğum esnasında annenin kanı ile bebeğin kanı temas eder ve annenin kanına bebeğin kanındaki kırmızı kan hücreleri geçer. Bu kırmızı kan hücrelerinin üzerinde bebeğe ait Rh antijenleri vardır.

Anne ise buna anti Rh antikoru üretir. Bu gebelikte bebek herhangi bir zarar görmez ancak bundan sonraki gebelikte bebek eğer Rh (+) pozitif olursa annenin ilk gebelikte oluşturduğu anti Rh antikorlar bebeğe geçer. Bu da bebeğin kanındaki kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına ve bebekte anemiye ( kansızlık) neden olur.

A, B, O Kan Gruplarına Bağlı Bir Uyuşmazlık Olur Mu?

Anne ile bebek arasında bu kan gruplarına bağlı olarak da bir uyuşmazlık ortaya çıkabilir. Hemen hemen bütün gebeliklerin %20'sinde görülen bu uyuşmazlığın aslında pek bir önemi yoktur. Çünkü etkilenme hafif olur. Bu yüzden pratikte bu araştırılmaz ve bunun için ilaç yapılmaz.

Anneanne Teorisi(Grandmother Theory)

Bu teorideki durumda anneden bebeğe geçen antikorların kaynağı bebeğin anneannesinindir. Bebek Rh (+)pozitif, anne Rh (-)negatif, anneanne ise Rh (+)'tir. Fetüs anne karnında sensitize olmuştur. Doğumdan sonra yetişkin olup gebe kaldığında ise bebeği Rh (+) olduğu zaman kendisinde önceden var olan anti-d antikorlarını bebeğe verecektir. Bu şekilde bebekte hastalık meydana gelecektir.