Sağlıklı bir kalbe sahip olmak isteyen kişilerin sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem vermesi gerektiği üzerinde duran uzmanlar, bize özel kalp dostu beslenme için önerilerde bulundu.

Her yıl kalp hastalıklarından 17.1 milyon kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren uzmanlar, bu ölümlerin altında sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktiviteden uzak durmanın bulunduğunu kaydediyor. Bu risklerin kontrol altına alınmamasının kalp hastalıklarında ölüm oranlarını arttırdığını belirten uzmanlar, kalp sağlığı için atılması gereken en önemli adımın az yağlı besinler tercih etmek ve doğru yağları sofranıza koymak olduğunu işaret ediyor.

Bunun yanı sıra tam tahıllı besinleri ve kuru baklagilleri daha sık tüketmenin, sofralarda sebze ve balığa daha fazla yer vermenin de önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, doymuş yağlar yerine bitkisel yağlara yönelmeyi, zeytinyağı tüketmeni tavsiye ediyor.

Balık ve diğer deniz ürünlerinin omega 3 bakımından zengin olduğunu paylaşan uzmanlar, damar sertliği azalması, kolesterolün yükselmesi, kanı sulandırması gibi etkileri nedeniyle mutlaka hayatınızda bulunmasını tavsiye ediyor.

Balığın yanı sıra kabuklu kuru yemişler, ayçiçeği ve mısır yağlarındaki Omega 6 yağ asitlerinin de kandaki kötü kolesterolü düşürdüğünü savunuyor.

Bunun yanı sıra süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinlerin, kalp ritmini düzenlemek açısından önemli olduğunu dile getiren uzmanlar, sarımsak tüketimini de tavsiye ediyor. Ayrıca elmanın, suda çözülebilen ve çözülemeyen iki tür lif içerir. Çözülebilen lif olan 'pektin' sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Likopen içeriği yüksek kırmızı renkli sebze ve meyveler, kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır.