Akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasıyla gelişen ve hastanın nefes alıp vermesini zorlaştıran kronik bir hastalık olan KOAH, Türkiye'de 5 milyon kişiyi etkiliyor.

HASTALAR FARKINDA DEĞİL

1510735816_KOAH_Hastalar___Derne__i_Ba__kan___Prof._Dr._Mecit_S__erdem

Ancak, bu hastaların yüzde 90'ı hasta olduğunun farkında değil. Dünya KOAH Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan KOAH Hastaları derneği ve Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER), Türkiye'de KOAH Hastalığına dikkat çekti.

Yapılan araştırmalara göre, 1980 yılından bu yana kadınlar arasında KOAH'a bağlı görülen ölümleri üç katına çıkarken, erkeklere oranla kadın hastalarda görülen yeni KOAH vakaları yaklaşık 3 kat daha hızlı artış gösteriyor.

EN ÇOK GÖRÜLEN 3. HASTALIK

Zararlı partikül veya gazlara maruz kalmanın sebep olduğu havayolu veya alveoler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı olarak tanımlanan ve halk arasında KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yapılan araştırmalara göre dünyada en çok görülen ölüm sebepleri arasında 3. Sırada yer alıyor.

Tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü düzenlenen 'Dünya KOAH GÜNÜ' kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler ile hastalığa dikkat çekmek ve alındaki farkındalığın artırılması hedefleniyor.

KADINLARDA DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ

1510735809_KOAH_Hastalar___Derne__i_Logo

KOAH Hastaları Derneği ve Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER) de Dünya KOAH Günü dolayısıyla Novartis işbirliği ile KOAH hastalığına dikkat çekmek üzere bir toplantı düzenlendi.

Dünya genelinde 210 milyon kişiyi etkileyen KOAH'ın önlenebilir ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir bir hastalık olduğunun vurgulandığı toplantıda, toplumda genellikle erkek hastalığı olarak bilinen KOAH'ın kadınlarda görülme oranındaki artışa da dikkat çekildi.

KADINLARDA KOAH ARTIYOR

1510735809_AHDADER_Logo

Düzenlenen toplantıda, 1980 yılından bu yana kadınlar arasında KOAH'a bağlı görülen ölümlerin üç katına çıktığı belirtilirken, erkeklere oranla kadın hastalarda görülen yeni KOAH vakalarının sayısının yaklaşık 3 kat daha hızlı artış gösterdiği vurgulandı.

1510735816_KOAH_Hastalar___Dernek___yesi_Nilg__n_Avan

AKCİĞER FONKSİYONLARI YÜZDE 20 AZALIYOR

Kadınlara erkek hastalara oranla daha düşük doğruluk payı ile KOAH teşhisi koyulduğunu aktaran KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, 'Sigara içen KOAH Hastası Kadınlarda, 'sigara içen KOAH hastası erkeklere oranla Akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 oranında azalma görülüyor.

Sigara kullanan KOAH Hastası Kadınlar, erkek hastalara göre yüzde 50'den daha fazla oranda hastaneye kaldırılıyor. Sigara kullanmadığı halde KOAH teşhisi koyulanlar genelde kadın hastalar.' dedi.