Türkiye'de her 5 yöneticiden 1'inin kadın olduğu belirtilirken, bu rakamın özel sektördeki üst düzey yöneticilerin yüzde 17.9'una denk geldiği bildirildi

MEVKİLERİDE MAAŞLARIDA DÜŞÜK

İş yaşamındaki cinsiyet oranlarını ve aralarındaki maaş ücret farklarının incelendiği bir araştırmada Türkiye'de özel sektör şirketlerindeki üst düzey yöneticilerin yüzde 82,1'i erkek iken, yüzde 17.9'nun kadın olduğu belirlendi.

TÜRKİYE 16. SIRADA

Böylelikle, Türkiye'e her 5 düzey yöneticiden 1'ini kadınların oluşturduğu görüldü. 33 ülkenin yer aldığı ve üst düzey erkek ile kadın yöneticilerin dahil edildiği araştırmada, kadınların aldığı pay bazında Türkiye 16.sıraya yerleşti.

AMERİKALILAR RAPOR HAZIRLADI

ABD merkezli Korn Ferry'den edinilen bilgilere göre kadınların dünyada yöneticilik yaptığı yoğunluk üzerinden Vietnam birinci sıraya oturdu. Türkiye'de üst düzey yöneticilerin yüzde 17,9'unun kadın olduğu belirlenin araştırmada, bu oranın Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinen daha yüksek olduğu bilgisi dikkat çekti.

VİETNAM BİRİNCİLİĞİ GÖĞÜSLEDİ

Listenin birinci sırasına oturan ülke ise yüzde 31.2'lik dilimle Vietnam oldu. İsveç, Norveç, Finlandiya gibi İskandinavya ülkelerinin yanı sıra; Rusya, İngiltere ve Brezilya gibi ülkelerde kadın yönetici istihdamının diğerlerine kıyasla daha yüksek olduğu görüldü. Listenin son sırasında ise yüzde 0.7 gibi düşük bir oranla Suudi Arabistan yer aldı.

ÜCRET FARKINDA ÇEK'LER ÖNDE

Araştırmada elde edilen bir diğer sonuç ise, maaş ücretlerinde kadın ile erkek farkı oldu. Bu bağlamda kadın çalışanların erkek çalışanlara göre yüzde 18 daha düşük ücret aldığı ortaya çıktı. Türkiye'ye bakıldığında da özel sektör şirketlerinde çalışan kadınların, erkeklere göre yüzde 11 daha düşük ücretle çalıştığı görüldü. 33 ülke içinde, kadın ile erkek ücret f1arkının en yüksek olduğu ülke yüzde 32 ile Çek Cumhuriyeti olurken, Meksika'da bu fark yüzde 31, Brezilya'da yüzde 30, İngiltere'de yüzde 29 olarak belirlendi.