Kabızlığın Sebepleri Nelerdir?

Kabızlık, sebepleri çok çeşitli olan bir boşaltım sorunudur. Düzensiz ya da yetersiz beslenmek, öğün atlamak, zararlı gıdaların tüketimi gibi birçok etken ve kötü alışkanlık denebilecek özellikler kabızlığı tetikleyebilir. Lif içermeyen, çok yağlı ya da işlenmiş gıdalar tüketmeyi alışkanlık haline getiren bireylerde kabızlık sorunu kaçınılmaz hale gelir.

Bağırsakların doğal işleyişini yavaşlatarak boşaltım sisteminin tembelleşmesine sebep olan bu gıdaların tüketimi, kabızlığın en temel sebeplerindendir. Ayrıca stres ve hareketsiz yaşam biçimi gibi, özellikle büyük şehirlerde yaşayanların yoğun olarak mücadele ettiği sorunlar da kabızlığın habercisidir.

Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kabızlığın tedavisi için doktor kontrolünde tercih edilebilecek ilaçların yanında, ilaca başvurmadan önce kronik kabızlık sorununu çözümleyebilecek, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği ve bu sorunla mücadelede tüketimi gerekli besinler mevcuttur. Peki, kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Her şeyden önce vücudun temel ihtiyacı olan mineralleri sağlamada yardımcı su tüketiminin üzerinde hassasiyetle durulması gerekmektedir. Gereken oranda günlük su ihtiyacını karşılamak, bağırsakların işleyişini normal seyrine getirecektir. Gazlı ve kafeinli içecekler yerine su tüketmek, sindirime ve boşaltıma destek olur.

Erik, incir ve kayısı, lif içeriği bakımından son derece zengin olan besinlerdir. Bu nedenle de sindirim sisteminin toksik maddelerden arındırılmasına, hazmın kolaylaşmasına ve kabızlığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olurlar. Bu meyveler yaş haliyle tüketilebileceği gibi, kurutulmuş halde olanları da her sabah aç karnına 1 bardak ılık su eşliğinde 2-3 adet tüketilerek kabızlığın önüne geçilebilir. Ayrıca bu sayede sindirim sistemi de düzene girmiş olur.

Lif içeren besinlerin başında koyu yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Lahana, brüksel lahanası, enginar, ıspanak gibi besinler çiğ olarak tüketilebileceği gibi, az yağlı olarak da tüketilebilir. Böylece hazmı kolaylaştırıp sindirimin rahatlamasına ve rahat tuvalete çıkmaya yardımcı olur.

Ayrıca bu besinleri tüketmek, vücudun ihtiyacı olan minerallerin de alınmasına, sağlıklı bir beslenme düzeninin oluşmasına yardımcı olur. Böylece sağlıklı bir vücuda kavuşup kabızlığın önlenmesi kolaylaşır.