Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği Üniversiteye Geçiş Sistemi'ni (ÜGS) ayrıntılarını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı.

ARTIK İKİ OTURUM OLMAYACAK

Başkan Saraç'ın açıklamalarına göre, artık iki oturum olacak. Birinci oturum; temel yeterlilik testi olacak. İkinci oturum ise Türk Dili ve Edebiyatı, sosyal bilimler, matematik ve bilimleri sorularından oluşacak. İkinci oturumda adayların lise müfredatı bilgisi esas alınacak. Ayrıca sınavlar 5 hafta sonuna çekildi. Orta öğretim başarı puanın hesaplanmasında da değişiklik yapılmadı.

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

YÖK Başkanını Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı. Giriş sınavının yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı oldu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nın ilişkin verdiği bilgiler şöyle;

2018-2019 eğitim öğretim yılında yüksek öğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır.

İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi'ni alacaklardır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır.

Bunun örnekleri dünyada seçkin yüksek öğretim sistemlerinde mevcuttur. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisi esas alınacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV TAKVİMİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayının bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecektir. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacaktır.

BİRİNCİ OTURUM

Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlayacaktır.