Hemen hemen herkesin zaman zaman kabızlık sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten uzmanlar, bu sorunun kronikleşmemesi ve yaşam kalitesini arttırabilmek için önemli noktaların olduğunu belirtiyor. Kalın bağırsak tümörleri, hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar, su ve tuz eksiklikleri, kas ve sinir sistemi hastalıklarının kabızlığa neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, kabızlık problemi bulunanlara önemli tüyolar verdi.

Eğer sizde kabızlıkla mücadele ediyorsanız ilk adım olarak mutlaka günlük sıvı tüketiminizi arttırmanız gerektiğini belirten uzmanlar, katı ağırlıklı beslenmenin kabızlığı tetiklediğini de unutmamanızı tavsiye ediyor.

Kabızlığı engellemenin en önemli yollarından birinin de liften zengin gıdalara yönelmek olduğunu kaydeden uzmanlar, meyve ve sebzenin liften zengin gıdalar arasında bulunduğunu hatırlatıyor.

Uzun süre aç kalmanın da kabızlığı tetiklediğini savunan uzmanlar, sık aralıklarla az miktarda beslenmenin kabızlığı engelleyeceğini ifade ediyor.

Bağırsak hareketlerinin en yoğun olduğu sabah ve yemek sonrası saatlerde tuvaleti kullanmayı alışkanlık haline getirmenin kabızlıktan kurtulmak için önemli bir nokta olduğunu dile getiren uzmanlar, dışkılama hissettiğiniz an tuvalete gidin, dışkılamayı ertelemek kronik kabızlığın önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Kabızlıkla mücadele için spor ve egzersizin de önemli etkenler olduğunu savunan uzmanlar, siz hareketli olursanız bağırsaklarınız da hareketli olacağını ve haftada en az 3 gün yarım saat yürüyüş bağırsakları düzene sokmaya yardımcı olacağını işaret ediyor.

Doktorunuza danışmadan uzun süre yüksek miktarda içilen müshil içeren ilaçlar bağırsakları tembelleştirir. Doktor görüşü olmadan müshil kullanımından kaçının.