Yıkılarak yerine opera binasının yapılmasına karar verilen Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi projesi ile ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Projenin detaylarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Atatürk Kültür Merkezi'ni 2019'un ilk çeyreğinde bitireceğiz. Sözünü aldım' dedi.

TAKSİM MEYDANI YAYALAŞTIRILACAK

Erdoğan ayrıca opera binası faaliyete geçtikten sonra. İçerde düzenlenen etkinliği'nin de dışarıya yansıtılarak herkes tarafından izlenebilmesinin sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı, binanın tamamlanmasının ardından Taksim Meydanı'nın hepsinin yayalaştırılacağını ve araç trafiğini tamamen yer altına alınacağını da belirtti.

BİNA TÜRKİYE İÇİN SEMBOL OLACAK

9 yıldır çivi dahi çakılmayarak adeta çürümeye terk edilen Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin AKM kaderi bugün belli oldu. Projenin tanıtım toplantısı Haliç Kongre Merkezinde yapıldı

Projenin detaylarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan '2019'un ilk çeyreğinde tamamlanıp hizmete girdiğinde AKM, İstanbul ve ülkemiz için sembol bir mekan haline gelecektir." dedi.

KARŞI ÇIKANLAR YÜZÜNDEN PROJE GECİKTİ

Tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu binanın yıkılıp yeniden yapılmasına karşı çıkılmasının ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, onca kavganın ardından nihayet bilimin, aklın mantığın yoluna gelinmiştir.

AKM'nin yıkılarak yeniden inşaa süreci başlamış oluyor. 10 yıl önce yapılması gereken bir işe; ancak bugün başlayabiliyoruz. Bundan dolayı çok üzgünüm.

Çoktan biz AKM'yi bitirip milletimizin hizmetine sunmuş olacak. Bu engellemeyi yapanların sırtlarında yumurta küfesi yok. Bu zihniyet bizim karşımıza her alanda çıkıyor. İBB Başkanı olduğum gün bu lobiyi tespit ettik. Başbakan olduk bu lobinin Türkiye'nin her yerinde faaliyetini

YENİLENEN AKM'NİN ÖZELLİKLERİ

Daha önce 1300 kişilik olan AKM yenilendikten sonra 2500 kişilik büyük bir opera salonuna kavuşacak. Bu büyük salon her operada olduğu gibi doğal bir akustiğe salip olacak.

Diğer konser salonları, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkanları ve bunların arasında yer alan kafeler ve restorantlar gibi ikincil mekanları, daha etkin hizmet verebilecekleri şekilde, senelerce atıl kalmış olan depo ve otopark alanında, tamamen baştan kurgulandı.

OTOPARK VE KONFERANS SALNOLARI

Mevcut AKM'ye eklenecek yeni binada ise 800 kişilik tiyatro salonu, 1000 kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema, 250 kişilik oda tiyatrosu, sergi salonu, kütüphane, 885 araçlık otopark bulunuyor.

ÇOK KOMPLEKSLİ AKILLI BİR BİNA OLACAK

Zemin ve birinci kattan fuayelerin birleşmesi vasıtasıyla birbirlerine ve nihayet ana binaya bağlanan alçak yapılardan oluşan bu ikincil üniteler sokak seviyesinde, kolay erişebilir, bağımsız mekanlardan ibaret olacak.

İçinden geçilen kültür merkezi, sokağı boyunca, bahsedilen tüm fonksiyonlara ait mekanlar sokağın etrafında, çeşitli kotlarda konumlanacak. AKM tek bir binadan, geniş kapsamlı, büyük bir komplekse dönüşecek.

Bu yeni planda, Atatürk kitaplığı ve teknik Üniversite'nin yer aldığı kongre vadisi yönünde ikinci bir meydan oluşacak. Yeni oluşan bu kademeli binaların üzerinde ise bir park yeri olacak.