Kardan Adamlar Şehrin Her Yerinde!

1929 yılında yaşanan soğuk bugüne kadar yaşanan tüm kışlar arasında en soğuk olanıydı. Kasapların etleri testere ile kesebildiği, cenazelerin toprağa verilemediği, Boğaz'dan buz kütlelerinin geçtiği 1929 kışında kar yağışı aralıksız olarak tam 55 gün sürdü.

Çoğu tipi şeklinde devam eden kış şartlarında şehrin yüksek kesimlerindeki kar kalınlığı 5 metreye kadar ulaştı. O dönemler için neredeyse iki katlı bir ev yüksekliğine çıkan kar, gece sokağa çıkmanın da imkansız olmasına neden oldu.

Gece yarısından sonra şehre kurtlar ve yaban domuzlarının indiğinin görülmesi üzerine sokağa çıkma yasağının koyulduğu 1929 yılında, şehir suyu şebekesi de dondu ve evlere su verilemedi. Özellikle evsizlerin donarak yaşamını yitirdiği yılda, çıkan yangınlar da söndürülemediği için pek çok ev kullanılamaz hale geldi.

Anadolu ve Avrupa Yakası Birleşti!

Havadan, karadan ve denizden gelip şehri etkisi altına alan kar fırtınası sonunda iki yaka arası yürüyerek geçilirken, trenlerde çalışamadı. 8 Mart sabahına kadar yağmaya devam eden kar daha sonra şiddetini azaltarak devam etti ve 12 Mart günü tamamen bitti.

Dondurucu Sibirya soğukları adı verilen 1929 kışından sonra 1954 yılında buzlar arasında ölü vücutlar bulunurken, 1987'de de kar kalınlığı 120 cm 'e ulaşarak şehir yeni bir soğuk hava dalgasıyla imtihan oldu.

Soğuk kış günlerinde Sarayburnu'na gelen halk, hem güzel hem de ürkütücü manzarayı seyrederken, ölü sayısı hakkında karlar eriyene kadar kesin bir sonuca ulaşılamadı. Hem hafızalara hem de tarihin tozlu sayfalarına kazınan bu soğuk kışın tekrarı bir daha görülmedi.