Ateşe Karşılık Ateşle Cevap Geldi

Ekonomik nedenler ile gösteri yapan İranlı vatandaşlar dış güçlerin oyununa geldi ve protestolarda dozajı arttırdılar. Bunun üzerine İran güvenlik güçleri göstericilere zor kullanmak zorunda kaldı.

İran güvenlik güçleri de ölçüyü kaçırıp silahlı mücadeleye girişince bugüne kadar gösterilerde 20 kişi hayatını kaybetmiş oldu. İran güvenlik güçlerinin silah kullanması üzerine protestocular da bu duruma silah kullanarak karşılık verdi ve polis ile çatışmaya girdiler. Protestocuların silahlı saldırısında 1 polis hayatını kaybederken 3 polis de ağır yaralandı.

Ülke geneline yayılan protestolar silahsız devam ederken göstericiler genelde Kehderican bölgesinde silahlı gösterilerde bulunuyorlar. Göstericiler silah kullanarak kaymakamlık binasına giriş yapmak istese de İran güvenlik güçleri bu duruma önlem alarak protestocuları kaymakamlık binasından uzaklaştırdı.

Protestocuların Hedefindeki İsim Kim?

İran'da protesto yapan gruplar olaylardan dini lider Ayetullah Hamaney'i sorumlu tutarak İslam Devrimi'ni protesto ediyorlar. Ekonomik nedenlerle başlayan protestoların önce dini protestolara daha sonra da hükümet karşıtı protestolara dönmesi ile İran güvenlik güçleri protestoculara karşı kendini gösterdi.

Olaylar o kadar şiddetli yaşanıyor ki sadece hafta sonu yaşanılan olaylarla ilgili olarak 450'ye yakın protestocu gözaltına alındı. Bölgede devrim muhafızları ve yerel milislerle ortaklaşa hareket edip bilgi paylaşımında bulunan İran güvenlik güçleri protestocuların taşkınlık çıkardığı noktalarda direkt müdahale ediyor.