İran'da Olaylar

Hamaney yani İran'ın din lideri, Humeyni devriminden sonra kurulan Şii İslam Devletinin koruyucusu olarak öne çıkıyor, bununla birlikte Ruhani ise politikalarını daha çok özgürlükten yöne kullanmaya başlıyor. Bunun sonucunda ülkedeki muhafazakar kesim ve reformcu kesim arasında görüş ayrılıkları yaşanmaya başlıyor. Bu görüş ayrılıkları en başta

ABD ve İsrail ile kurulmak istenen ilişkiler üzerinde yaşanmaya başlıyor. Bunların haricinde ise dış politikanın nasıl ilerleyeceği konusunda da kesimler arasında ciddi görüş ayrılıkları yaşanmasına sebep oluyor. Bu durumda şu anda İran'da neler oluyor?

İran'da gazetecilerin tümü devlet kontrolündedir fakat bu gazetecilerde kendi içlerinde devletin reformcu kesimine ve muhafazakar kesimini temsil eden gazeteler olarak ayrılıyor. Bu durumda gazeteler arasında da tartışmalar başlıyor.

Basın açısından bakacak olursak İran da ekonomik isyan adında başlatılan eylemlerin zamanı çok büyük önem kazanıyor. İran'daki eylemleri başlatan durum ise Ruhani rejiminin tam tamına 1979'dan beridir yapılmayanı yapmasıdır. Ruhani rejiminin simgesi olan kadınların Hicab uygulamasında esnekliğe gitmeye karar verdikten sonra İran'daki eylemler başlar.

Hicab uygulaması 1979 Humeyni devriminden beri yürürlüktedir. Bu uygulamaya göre İslama uygun giyinmeyen kadınlar ahlak polisleri tarafından gözaltına alınabilmektedir. Fakat Ruhani 27 Aralık'ta bu yasayı gözaltına almak durumundan, İslam'ı öğreten kurslara gönderilecekler olarak değiştirdi. Bu olaydan tam bir gün sonra ise Meşhed 'de halk hareketleri başladı.

Meşhed 'de sokak hareketlerine katılanların içinde Şii imamlarından 8'incisi olan İmam Rıza'nın türbesi de bulunmaktadır. Bu nedenle Meşhed İran'ın en kutsal kenti olarak görülür.
Eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 20'yi aşmış durumdadır.