Irak'ta merkezi yönetim Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı.

TUZHURMATU'DA ÇATIŞMA BAŞLADI

Irak yönetimi son olarak dün akşam IKYB'nin Kerkük'e PKK terör örgütü unsurlarını yerleştirdiği suçlamasında bulunarak, bunun savaş ilanı olduğunu açıklamıştı. IKYB'den gelen jet açıklamada ise 'Kerkük'te PKK iddiaları asılsızdır' denilmişti. Peşmerge Tazehurmatu çatışma yaşandığını duyurdu. İşte saat saat yaşananlar:

IRAK BİRLİKLERİ HAREKETE GEÇTİ

IKYB Güvenlik Ajansı, gece yarısı ilk olarak Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçtiğini duyurdu. Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Iraklı güçler ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekun harekete geçtiği belirtildi.

K1 VE PETROL KUYULARI HEDEFTE

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge'nin kontrolündeki 'K1 Askeri Üs' ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi. Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün merkezi yönetim tarafından azledilen Valisi Necmettin Kerim ise kenti teslim etmeyeceklerini belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin 'Kerkük bölgesinde' geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini duyurdu. Bu arada, devlet televizyonu ekranın sağ köşesine, 'Hedefimiz Kerkük halkının selameti' yazısını yerleştirildi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük'te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu kaydedildi.

Pettagon Orta Doğu masası sözcüsü, Binbaşı Adrian Rankine Galloway, 'Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa şiddet kullanımına karşıyız.DEAŞ ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak'ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz."

IRAK ANAYASASI ESASDIR

ABD'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Binbaşı Galloway, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur" dedi. ABD'nin DEAŞ ile mücadeleye odaklandığını ifade eden Binbaşı Galloway, tüm bölge aktörlerine de DEAŞ ile mücadeleye odaklanması çağrısında bulundu.