İnternet medyasında 100 bin gazeteci kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyor.

20 YILDIR KANUNLAŞMASI BEKLENİYOR

İnternet medyasının 20 yılı aşkın süredir bir yasa beklediğini belirten CHP İstanbul 3. Bölge Aday Adayı Av. Remzi Kazmaz, 2014 yılında, TBMM'de alt komisyonlardan geçen internet medyasında tasarısının bir an evvel kanunlaşması gerektiğini söyledi.

100 BİN GAZETECİ KAYIT DIŞI

Av. Remzi Kazmaz, yaptığı açıklamada, internet medyasının Basın Kanunu kapsamına alan yasa tasarısı yasalaşmadığı için 20 binden fazla internet sitesinde 100 bini aşkın habercinin kayıt dışı çalıştığına dikkat çekti.

15 BİN SARI BASIN KARTI VAR

Türkiye'de 14-15 bin dolayında basın kartlı gazetecinin bulunduğunu, bu sayıya dahil olanların en az yarısının emekli olduğunu belirten Kazmaz, ' Ne yazık ki internet medyasında aktif gazetecilik yapan 10 binlerce haberci gazeteci bile sayılmıyor' dedi.

YENİ NESİL MEDYA İÇİN YASAL ÇERÇEVE

Yeni nesil medyanın yasal çerçevesinin çizilmesi konusunda geç kalındığını vurgulayan Kazmaz şunları söyledi:

' Medyada, Basın İlan Kurumu'nun istediği zorunlu kadroların dışında kimseye basın sigortası yapmama uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Gazetecilik neredeyse parça başı ücret ödenen part-time yapılan bir meslek haline geldi. İnternet medyası çalışanları ise gazeteci bile sayılmıyor. Bu yüzden TBMM'de bekleyen internet medyası kanun tasarısı mutlaka yasalaşmalı.

RESMİ İLANLAR İNTERNET MEDYASINDA DA YAYINLANMALI

Bu tasarıda internet medyası açısından olumlu iki konu var. Bunlardan biricisi internet haber sitesi çalışanlarının Basın iş Kanunu kapsamına alınarak basın işçisi sayılması. İkinci olumlu konu ise internet haber sitelernide resmi ilan yayınlanabilecek olması.

Bu durum internet haber sitelerini mali açıdan rahatlatacaktır. Resmi ilanlarda amaç; kamu duyurusunun en geniş kitlelere ulaştırılmasıdır. Milyonlarca ziyaretçisi olan internet medyası bugün ana akım medyadır.

Resmi ilanların ve resmi reklamların böyle bir mecradan yayınlanmıyor olması büyük eksikliktir.'