İnternet Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji bağımlılığının yanı sıra internet bağımlılığı da günümüzde sık sık karşılaşılan bir problem haline geldi. Yaş ve cinsiyet ayırt etmeden her grupta görülebiliyor. Ne yazık ki daha erken dönemlerde yani çocuk ve genç bireylerde rastlanan alışılmış bir durum haline gelmiş. Aslında bu durum erkeklerde daha çok karşımıza çıkmaktadır ve erken yaşta interneti keşfetmeleri gelişimlerini de büyük oranda yavaşlatmaktadır.

İnternet bağımlılığı denildiğin de ilk akla gelen bilgisayar başında saatlerce vakit geçirilmesi ya da telefonun elimizden bırakılmamasıdır. Uzmanlar bu detayların bazen ayırt edilmekte güç olduğunu belirtiyor ve bunlar gözlemlendiğinde tam bağımlılıktan söz edemiyor.

Ciddi Bir Hastalık Mı?

Teknolojinin gelişmesiyle internet hayatımıza girdiği andan itibaren karşımıza 'internet bağımlılığı' hastalığı çıkıyor. Uzmanlar bunun tam bir hastalık halini olduğunu anlamak için kişiler üzerinde çeşitli testler uyguluyor. Günümüzde internet bağımlılığı çok küçük yaşta başlıyor ve önemli bir süreç olan ergenlik döneminde çocukların gelişimini büyük oranda etkiliyor.

İnternette geçirilen süre kişilerin göz sağlığına, ruhsal sağlığına ve çevreye olan bağlarına zarar verebiliyor. Uzmanların gözlemlerine göre internet bağımlılığı olan kişiler sosyal çevreden uzak, içe kapanık, dikkat eksikliği olan ve depresyona eğilimi olan kişilerdir. İnternet bağımlılığı küçük yaşta başladığı için ciddi bir hastalık haline dönüşebiliyor. Ergenlik döneminde kişilerin psikolojisi üzerinde ve sosyal çevresi ile bağında büyük zararlar oluşturabiliyor.

Beyin aktivitesinin yavaşlamasının yanı sıra bedensel ve ruhsal sağlık sorunlarına da sebep olabiliyor. Aileler bu sürece dikkat etmeli ve erken dönemde başladığı için çocuklarının internette geçirdiği süreyi kontrol etmelidir.