Ne Zaman Esneriz?

İnsanlar genel olarak uyku zamanları geldiği zaman, sıkıldığında veya uyandığında hatta uyurken bile esneyebilir. Ancak esnemek bu kadar basit bir tanım değildir. Geçmişte bilim insanları esnemenin oksijen ihtiyacından dolayı olduğuna dair görüşler ortaya çıkmıştır. Ancak bu teori şu zamanda kabul görmemektedir.

Psikologların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda, esnemek nefes alıp vermekle doğrudan doğruya ilişkili olmadığı düşünülmektedir.

Beynin Isınması

Son yıllarda bu konuyla ilgili en çok konuşulan bulgu beyni soğutmak için kişilerin esnediği düşüncesi. Psikologlara göre beyin düşük ısıya ihtiyaç duymakta. Esnemek ise kan akışını hızlandırarak kan akışı vasıtası ile beynin soğuması sağlanıyor. Beynin soğuyunca daha iyi çalıştığını söyleyen psikologlar sporcuların müsabakaya çıkmadan önce esnemesini de buna bağlıyor.

Başka bir deyişle sporcular esneyerek beynini soğutup daha zeki ve kıvrak düşünceye sahip olmak için beyni hazırlıyor. Beyin bir bilgisayara benzetilecek olursa esnemek bilgisayarın fanı denilebilmektedir. Ayrıca esneyince bu durumla beraber gerilme hareketi görülerek vücudun kasları hazır hale gelir.

Psikolog doktorların başka bir teorisi ise esnemenin bulaşıcı olduğudur. Psikolog Barış Gürtaş' ın yaptığı açıklamalarda esnemeyle ilgili yazılar okunurken bile kişinin esneyebileceğini söylemiştir. Esnemenin bulaşıcı tarafı en çok aile içerisinde ve arkadaşların yanında ortaya çıkmaktadır.

Yabancıların yanında dahi karşıdaki kişinin esnemesi sizinde esnemenize sebep olmaktadır. Ancak ilginç bir bulguya daha dikkat çeken psikologlar esnemenin bulaşıcı yanının duygusal olarak bağ olmayan kişiler arasında daha az olduğunu söylemekte.